Szarlotka z dużą ilością jabłek
Nie da się ukryć, że szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów na stołach polskich domów. Dziś prezentujemy przepis na niezwykle smakowitą szarlotkę z dużą ilością jabłek. Jest to propozycja dla osób, które uwielbiają soczyste, lekko kwaskowate nadzienie w kontraście do słodkiego, chrupiącego ciasta. Nasza wersja klasyka zachwyca swoim bogactwem smaku – harmonię zapewniają starannie dobrane, złociste jabłka, które są nieodłącznym elementem tej tradycyjnej potrawy. Jest to ciasto, które sprawdzi się zarówno na niedzielnej kawie, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Każdy kęs sprawi, że poczujesz domowy, nostalgiczny smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny (schłodzonej)
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szkl. cukru
- Piana białkowa:
- 4 białka
- 0,5 szkl. cukru
- cukier puder do posypania
Szarlotka z dużą ilością jabłek – jak zrobić?
- Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części-większą i mniejszą. Większą część rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę ( 23 cm x 35 cm), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min. w 180°C. Pozostałą część ciasta włożyć na ok.30 min. do zamrażalnika.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odlać sok. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z dużą ilością jabłek – dodatkowe informacje
Do startych jabłek zamiast cynamonu można dodać pół buteleczki aromatu migdałowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka z calvadosem
Następny przepis: Szarlotka z kokosową bezą