Szarlotka z calvadosem

Szarlotka z calvadosem

Dziś przygotowujemy tradycyjną szarlotkę, ale z pewnym wyrafinowanym smacznym twistem. Ten unikalny przepis na szarlotkę z calvadosem doda twojemu deserowi wyjątkowego kąskiego francuskiego uroku. Calvados, znany również jako jabłkowy brandy, pochodzi z regionu Normandia we Francji i jest uważany za jeden z najlepszych destylatów na świecie. W połączeniu ze słodkimi jabłkami, charakterystycznym kruszonym ciastem i aromatycznym cynamonem, calvados nadaje naszej szarlotce głęboki, rozgrzewający smak. To idealny przepis dla tych, którzy chcą wnieść trochę innowacji do klasycznego deseru. Spróbuj i przekonaj się jak prosty i rewolucyjny może być ten przepis.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • jedno jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g jabłek (najlepiej szarej renety)
  • 1-2 łyżki cukru (wedle upodobań)
  • 75 ml calvadosu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania

Szarlotka z calvadosem – jak zrobić?

  1. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Wyrzucamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy ok. 5 minut, następnie dodajemy cynamon i calvados, dusimy do momentu aż masa zgęstnieje (jabłka nie powinny się całkowicie rozpaść, ale nie mogą też być bardzo wodnite). Masę jabłkową studzimy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, a następnie zimne masło. Siekamy nożem, aż do uzyskania grudek, a następnie dodajemy jajko i wyrabiamy szybko gładkie i dość klejące się ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
  3. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wykładamy większą częścią zmrożonego ciasta, na ciasto wykładamy jabłka. Z mniejszej części ciasta odrywamy kawałki i układamy na jabłkach. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 35-40 minut. Wierzch szarlotki posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka z calvadosem – dodatkowe informacje

W wersji dla dzieci calvados zastąp sokiem jabłkowym 100 % i dorzuć 2 łyżki namoczonych rodzynek.
Smak tej szarlotki uzupełnią lody waniliowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju
Następny przepis: Szarlotka z dużą ilością jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode