Szarlotka z calvadosem
Dziś przygotowujemy tradycyjną szarlotkę, ale z pewnym wyrafinowanym smacznym twistem. Ten unikalny przepis na szarlotkę z calvadosem doda twojemu deserowi wyjątkowego kąskiego francuskiego uroku. Calvados, znany również jako jabłkowy brandy, pochodzi z regionu Normandia we Francji i jest uważany za jeden z najlepszych destylatów na świecie. W połączeniu ze słodkimi jabłkami, charakterystycznym kruszonym ciastem i aromatycznym cynamonem, calvados nadaje naszej szarlotce głęboki, rozgrzewający smak. To idealny przepis dla tych, którzy chcą wnieść trochę innowacji do klasycznego deseru. Spróbuj i przekonaj się jak prosty i rewolucyjny może być ten przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- jedno jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g jabłek (najlepiej szarej renety)
- 1-2 łyżki cukru (wedle upodobań)
- 75 ml calvadosu
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- cukier puder do posypania
Szarlotka z calvadosem – jak zrobić?
- Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Wyrzucamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy ok. 5 minut, następnie dodajemy cynamon i calvados, dusimy do momentu aż masa zgęstnieje (jabłka nie powinny się całkowicie rozpaść, ale nie mogą też być bardzo wodnite). Masę jabłkową studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, a następnie zimne masło. Siekamy nożem, aż do uzyskania grudek, a następnie dodajemy jajko i wyrabiamy szybko gładkie i dość klejące się ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wykładamy większą częścią zmrożonego ciasta, na ciasto wykładamy jabłka. Z mniejszej części ciasta odrywamy kawałki i układamy na jabłkach. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 35-40 minut. Wierzch szarlotki posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z calvadosem – dodatkowe informacje
W wersji dla dzieci calvados zastąp sokiem jabłkowym 100 % i dorzuć 2 łyżki namoczonych rodzynek.
Smak tej szarlotki uzupełnią lody waniliowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju
Następny przepis: Szarlotka z dużą ilością jabłek