szarlotka w 5 minut
Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak upiec szarlotkę, ale nie masz czasu na wielogodzinne przygotowania? Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest przepis na szarlotkę w 5 minut! Ten prosty i szybki sposób pozwoli ci na przyrządzenie tradycyjnego polskiego ciasta w ekspresowym tempie. Przygotowanie tej wersji szarlotki nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych składników. To idealny deser na szybki podwieczorek czy nieoczekiwanych gości. Chwila i już możesz cieszyć się pyszną szarlotką wprost z piekarnika. Spróbuj, jak łatwo i szybko można przyrządzić ten luncheonarski klasyk.
admin
Składniki:
- 3 jaja (M)
- 120 gramów cukru
- 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
- 3 duże lub 4 średnie jabłka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 220 gramów maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
- cynamon (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania ciasta
Szarlotka w 5 minut – jak zrobić?
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki na dość cienkie plasterki. Jaja ubić z cukrami na puszek, około 3 minut. Dodać olej i mleko, krótko zmieszać, dodać makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 21×32 cm lub tortownicę o wymiarach około 26 cm posmarować masłem, spód posypać dwiema łyżkami cukru i ewentualnie cynamonem. Wyłożyć jabłka, lekko wyrównać. Wylać ciasto, delikatnie przemieszać tak, by część ciasta dostała się pod owoce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć szarlotkę i piec około 35 minut, do zezłocenia wierzchu i tzw. „suchego patyczka”. Po upływie w/w czasu ciasto wyjąć z piekarnika, schłodzić i posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂
szarlotka w 5 minut – dodatkowe informacje
Zamiast jabłek możemy użyć innych mniej soczystych owoców, jak na przykład brzoskwinie z puszki lub gruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka, tarta z jabłkami
Następny przepis: Szarlotka w cieście francuskim