szarlotka w 5 minut

szarlotka w 5 minut

Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak upiec szarlotkę, ale nie masz czasu na wielogodzinne przygotowania? Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest przepis na szarlotkę w 5 minut! Ten prosty i szybki sposób pozwoli ci na przyrządzenie tradycyjnego polskiego ciasta w ekspresowym tempie. Przygotowanie tej wersji szarlotki nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych składników. To idealny deser na szybki podwieczorek czy nieoczekiwanych gości. Chwila i już możesz cieszyć się pyszną szarlotką wprost z piekarnika. Spróbuj, jak łatwo i szybko można przyrządzić ten luncheonarski klasyk.

Składniki:

  • 3 jaja (M)
  • 120 gramów cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
  • 3 duże lub 4 średnie jabłka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 220 gramów maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania ciasta

Szarlotka w 5 minut – jak zrobić?

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki na dość cienkie plasterki. Jaja ubić z cukrami na puszek, około 3 minut. Dodać olej i mleko, krótko zmieszać, dodać makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 21×32 cm lub tortownicę o wymiarach około 26 cm posmarować masłem, spód posypać dwiema łyżkami cukru i ewentualnie cynamonem. Wyłożyć jabłka, lekko wyrównać. Wylać ciasto, delikatnie przemieszać tak, by część ciasta dostała się pod owoce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć szarlotkę i piec około 35 minut, do zezłocenia wierzchu i tzw. „suchego patyczka”. Po upływie w/w czasu ciasto wyjąć z piekarnika, schłodzić i posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂

szarlotka w 5 minut – dodatkowe informacje

Zamiast jabłek możemy użyć innych mniej soczystych owoców, jak na przykład brzoskwinie z puszki lub gruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka, tarta z jabłkami
Następny przepis: Szarlotka w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode