Szarlotka, tarta z jabłkami
To, co sprawia, że nasza szarlotka, tarta z jabłkami tak zachwyca? Znakomicie krucha baza, cudownie aromatyczne jabłka papierówki, które doskonale komponują się z subtelną słodyczą ciasta. Jest to przepis, który nie tylko kusi smakiem, ale także prostotą wykonania. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Idealna do podania na śniadanie, deser czy spotkania z rodziną i znajomymi, ta łatwa tarta z jabłkami z pewnością stanie się jednym z waszych ulubionych przepisów! Szarlotka z tartymi jabłkami to prawdziwy rarytas, na który zasługuję każdy smakosz!
admin
Składniki:
- CIASTO KRUCHE:
- -150 g masła
- -240 g mąki
- -80 g cukru
- -1 jajko i 1 żółtko
- -szczypta soli
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- JABŁKA:
- -8 średnich jabłek
- -5 łyżek cukru
- -2 łyżeczki cynamonu
- -sok z cytryny
Szarlotka, tarta z jabłkami – jak zrobić?
- Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części, jedna z nich musi być większa ok 3/4 ciasta. Placki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zajmujemy się jabłkami. Jabłka myjemy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i cynamon, wszystko razem mieszamy. Przed wyłożeniem na cisto tarty odciskamy nadmiar soku.
- Większą część ciast kruchego rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim formę tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.
- Na podpieczony spód ciasta wykładamy odsączone jabłka. Z drugiej, mniejszej części ciasta wycinamy paski, które układamy w szachownicę na jabłkach. Tak przygotowaną tarę ponownie wkładamy do piekarnika na ok 30 min aż szachownica się zrumieni. Po wyciągnięciu szarlotki z piekarnika oprószamy je cukrem pudrem.
Szarlotka, tarta z jabłkami – dodatkowe informacje
Taka tarta najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i przepyszną kawą 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka sypana - prosta i szybka
Następny przepis: szarlotka w 5 minut