Szarlotka sypana - proste ciasto bez zagniatania i ucierania

Szarlotka sypana – proste ciasto bez zagniatania i ucierania

Odkryj smak prostoty z naszym przepisem na Szarlotkę Sypną – proste ciasto bez zagniatania i ucierania. Zaskakująco łatwe w przygotowaniu, nie wymaga skomplikowanego sprzętu ani piekarniczych umiejętności, a jednocześnie zachwyca smakiem tak samo, jak tradycyjne wypieki. Idealne do popołudniowej kawy, rodzinnej uroczystości czy po prostu jako nagroda po ciężkim dniu. Ta szarlotka to doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy cenią sobie smak polskich jabłek zamkniętych w domowej szarlotce, ale z różnych powodów unikają zagniatania ciasta. Wypróbuj i przekonaj się, jak prosta szarlotka bez zagniatania może być pyszna.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru/cukru pudru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5-2 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • szczypta cynamonu
  • 150 g zmrożonego masła
  • szczypta soli

Szarlotka sypana – proste ciasto bez zagniatania i ucierania – jak zrobić?

  1. Mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, opcjonalnie cynamon, szczyptę soli przesiewamy do miski. Dzielimy na 3 równe części najlepiej za pomocą wagi kuchennej. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Formę o wymiarach 20×22 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia/ folią aluminiowa.
  2. Wykonanie całości:

    1. 1/3 porcji suchych składników
    2. 1/2 jabłek
    3. 1/3 porcji suchych składników
    4. 1/2 jabłek
    5. 1/3 porcji suchych składników
    6. masło starte na tarce o dużych oczkach
  3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy 50-60 min. Ciasto po upieczeniu opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: szarlotka bez zagniatania ciasta, szarlotka bez zagniatania, prosta szarlotka bez zagniatania

Szarlotka sypana – dodatkowe informacje

Jeśli nie jesteście pewni co do szczelności waszej formy do pieczenia, podczas pieczenia warto spód zabezpieczyć większą formą, która można położyć poziom niżej w piekarniku. W przypadku bardzo soczystych jabłek, nadmiar soku może wydostać się poza formę podczas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka sypana - prosta i szybka
Następny przepis: szarlotka w 5 minut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode