Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Kto nie kocha szarlotki? Ten tradycyjny, domowy wypiek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Oto przepis na wyjątkową szarlotkę sypiącą, która smakuje równie dobrze, jak wygląda. Ten prosty, ale elegancki deser, jest niczym wracanie do dzieciństwa, do kuchni naszych babć i przepisów rodzinnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Szarlotka sypiąca jest krucha, pełna owocowej słodyczy i przyjemnie aromatyczna. To idealne rozwiązanie na spotkanie w gronie bliskich, niedzielny obiad czy zimowy wieczór przy ciepłym napoju. Jeśli słodkości są dla Ciebie „mniam mniam”, ten przepis na szarlotkę z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej, jeśli masz słodkie jabłka)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon – wedle uznania – u mnie obowiązkowo 😉
  • 3/4 kostki masła + odrobina do wysmarowania formy

Szarlotka sypana – jak zrobić?

  1. 1. Jabłka umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. 2. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części. W tym momencie włącz piekarnik, nastaw na 180 C.
  3. 3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
  4. 4. Na dno tortownicy wysyp jedną z trzech części suchych składników, wyrównaj. Na nich rozłóż połowę jabłek, wyrównaj i posyp cynamonem. Następnie znów dodaj suche składniki – później jabłka + cynamon i na końcu suche składniki.
  5. 5. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta. Piecz około 60 minut.

Szarlotka sypana – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Jabłka umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. 2. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części. W tym momencie włącz piekarnik, nastaw na 180 C.
  3. 3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
  4. 4. Na dno tortownicy wysyp jedną z trzech części suchych składników, wyrównaj. Na nich rozłóż połowę jabłek, wyrównaj i posyp cynamonem. Następnie znów dodaj suche składniki – później jabłka + cynamon i na końcu suche składniki.
  5. 5. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta. Piecz około 60 minut.

Szarlotka sypana – dodatkowe informacje

Uwaga! Warto podczas pieczenia, poziom niżej pod naszą tortownicą położyć większą formę, by nadmiar tłuszczu i soku nie zabrudził nam piekarnika 😉 Ja szarlotkę podaję na ciepło wraz z gałką lodów i odrobiną bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka siostry Anastazji
Następny przepis: Szarlotka sypana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode