Szarlotka siostry Anastazji
Zapraszamy na sentymentalną podróż kulinarnej pamięci do kuchni siostry Anastazji. Jej wyjątkowy przepis na szarlotkę to esencja domowego ciepła zamknięta w smaku. Ten tradycyjny jabłecznik, przyrządzany według receptury pochodzącej prosto z zakonnego klasztoru, to doskonałe połączenie kruchego ciasta i soczystych jabłek. Szarlotka siostry Anastazji kojarzy się z beztroską niedzielą spędzoną w rodzinnym gronie. Królewska wersja przepisu to hołd dla miłośników jabłeczników, gdzie warstwy jabłek są naprawdę solidne. Spróbuj także szarlotki sypanej metodą rączka gotuje, dla tych, którzy cenią sobie prostotę w przyrządzaniu deserów. Szarlotka siostry Anastazji – sekret klasztornych murów na Twoim stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 200g masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- ok. 1.5 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Szarlotka siostry Anastazji – jak zrobić?
- Mąkę siekamy z masłem nożem.
- Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
- Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem; ścieramy na tarce drugą część ciasta lub też można rozwałkować i położyć na wierzchu, tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy, aż nabierze ładnego koloru, około 30-35 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: szarlotka przepis siostry Anastazji, siostra Aniela szarlotka, szarlotka sypana Rączka Gotuje, szarlotka Anastazji, ciasto kruche siostry Anastazji, jabłecznik siostry Anastazji, jabłeczniki siostry Anastazji, szarlotka siostry Anieli, szarlotka królewska siostry Anastazji, szarlotka siostry Anastazji.
Szarlotka siostry Anastazji – dodatkowe informacje
Polecam jabłka szare renety – wg mnie do wypieków są najlepsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szarlotka- najlepsza
Następny przepis: Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows