Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows
Zapraszamy do odkrycia niezwykłych smaków naszej szarlotki rabarbarowej z piankami marshmallows. To ciasto to doskonałe połączenie słodkich marshmallows, które topią się na wierzchu tworząc idealną piankową warstwę, z kwasowo-słodkim smakiem rabarbaru, którym wypełniona jest szarlotka. Z pewnością zachwyci dostojnym wyglądem i zapachem, a przede wszystkim ucztą kulinarną, która ukoi każde podniebienie. Ciasto z piankami marshmallows to gratka dla wszystkich miłośników słodkości, zarówno dla tych małych, jak i dużych. Spróbuj naszego przepisu na idealne ciasto do podania na deser lub podczas popołudniowej herbatki. Ta szarlotka rabarbarowa to prawdziwe mistrzostwo wśród domowych wypieków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 65 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250-300 g rabarbaru
- 1/2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
- 1 łyżka cukru
- ok.10- 12 sztuk pianek marshmallows
Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows – jak zrobić?
- Ciasto: Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól, proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można dodać 1 łyżkę mąki (nie więcej). Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (ja piekłam w formie keksowej, ale z tortownicy łatwiej wyjąć) i równomiernie rozłożyć, wyklepując umączoną ręką, tworząc również ok. 1-2 cm brzegi.
- Rabarbar obrać, pokroić w plasterki, wsypać suchą galaretkę i cukier, wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 50-55 minut w 180°C.
- Pianki marshmallows przekroić na połowę. Na upieczoną szarlotkę wyłożyć w odstępach pianki marshmallows i zapiekać jeszcze ok. 2 minuty.
Słowa kluczowe: ciasto z piankami marshmallow
Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows – dodatkowe informacje
Można użyć innego smaku galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka siostry Anastazji
Następny przepis: Szarlotka sypana