szarlotka na lanym cieście

szarlotka na lanym cieście

Szarlotka na lanym cieście to smaczna odmiana dobrze znanego nam ciasta. Ten przepis to doskonałe połączenie kruchego cienkiego ciasta, przepysznej warstwy jabłek i delikatnej pianki bezowej. Całość sprawia, że szarlotka lana stanie się nieodłącznym elementem waszych domowych spotkań przy kawie. Ten przepis to także ciekawy sposób na to, aby klasyczną szarlotkę ożywić, nadać jej nowego wyrazu, jednocześnie ciesząc się jej niepowtarzalnym smakiem. Bez względu na okazję, szarlotka na lanym cieście zawsze zniknie z talerzy w mgnieniu oka – warto więc sprawdzić ten niezwykły przepis.

Składniki:

  • ciasto:
  • 16 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki krupczatki
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • margaryna
  • 125 ml mleka
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • kisiel morelowy+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • można dodać 2 łyżki kaszy manny
  • krem:
  • 1/2 l mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 szkl cukru
  • 1 masło
  • dodatkowo:
  • 15 dag wiórek kokosowych

Szarlotka na lanym cieście – jak zrobić?

  1. Ciasto: margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem, ostudzić i ubić z jajami. Dodać sypkie składniki dobrze wymieszać mikserem i wylać 3/4 ciasta do blaszki (24×36) i piec 30-40 min w 160 st. C.
  2. Jabłka pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z cukrem, podlać wodą i rozgotować. Kisiel i mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do rozgotowanych jabłek, dobrze wymieszać.
  3. Masa jabłkową wlać na zarumienione ciasto i przykryć pozostałym ciastem, piec w tej samej temp. przez około 15 minut.
  4. Krem: szklankę mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, resztę zagotować z laską wanilii i cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wydrążyć z ziarenek i wszystko razem wrzucić do mleka, po zagotowaniu laskę wanilii wyciągnąć i wlać przygotowany budyń, zagotować i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Taką masę wyłożyć na wystudzoną szarlotkę i posypać wiórkami uprażonymi na maśle z cukrem.

szarlotka na lanym cieście – dodatkowe informacje

Można zrobić wersję bez kremu, wtedy do masy jabłkowej należy dodać rodzynki, cynamon i goździki, a wierzch szarlotki posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka na kruszonce
Następny przepis: Szarlotka na ,,sucho

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode