szarlotka na kruchym cieście...

szarlotka na kruchym cieście…

Szarlotka to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W poniższym przepisie szarlotkę przygotowujemy na pysznym, kruchym cieście, co nadaje jej wyjątkowego charakteru. Taki jabłecznik to poziom wyżej – kruche ciasto dodaje mu elegancji, a tradycyjne składniki pozostają niezmienione. Przygotowana w ten sposób szarlotka idealnie sprawdzi się na niedzielne popołudnie, jako deser po obiedzie. Zdecydowanie warto spróbować tego wariantu, szczególnie że sezon na jabłka jest w pełni i można wykorzystać świeże, polskie owoce.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 – 2 kg jabłek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • ½ szklanki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka na kruchym cieście… – jak zrobić?

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.
  2. Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  3. Dużą blaszkę (24x36cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
  4. Piec na złoty kolor w 180st.C przez 50-60 minut

szarlotka na kruchym cieście – dodatkowe informacje

jabłek można dac więcej bo moje jakoś „znikneły” w cieście


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka miętowo-jabłkowa
Następny przepis: Szarlotka na kruszonce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode