Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)

Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)

Szarlotka Jaglana bez jajek, mąki i glutenu jest rewelacyjnym deserem dla tych, którzy poszukują zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Mimo ograniczeń dietetycznych, ten przepis zapewnia pełnię smaku dzięki wykorzystaniu naturalnej słodyczy jabłek i aromatycznego cynamonu. Kasza jaglana spełnia rolę mąki, tworząc lekkie i chrupkie ciasto. To pyszne danie nadaje się na każdą okazję, od uroczystych obiadów rodzinnych po codzienne podwieczorki. Szarlotka jaglana to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie trzeba się obawiać – wręcz przeciwnie, można czuć się po niej dobrze i lekko. Idealna dla wegetarian, wegan oraz osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki karobu (opcjonalnie)
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) – jak zrobić?

  1. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i „złączył” całość). Ciasto nie będzie „jednolite”, a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (nie nagrzewałam piekarnika przed pieczeniem). Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i cynamonem (ja zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można go w przepisie całkowicie pominąć lub zastąpić właśnie tym zwykłym kakao.

Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam „posiekać” je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce
Następny przepis: Szarlotka japońska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode