Szarlotka Bożenki z różową pianką

Szarlotka Bożenki z różową pianką

Przedstawiamy jedyny w swoim rodzaju przepis – Szarlotka Bożenki z różową pianką. To ciasto to idealne połączenie klasycznego smaku szarlotki z innowacyjnym dodatkiem w postaci różowej pianki. Jak jabłecznik może stać się jeszcze smaczniejszy? Dodajemy do niego delikatną piankę, która nadaje mu nie tylko urokliwego wyglądu, ale również wyjątkowej tekstury. Ta szarlotka będzie hit każdego przyjęcia, dzieci ją pokochają, ale także dorośli z przyjemnością skosztują tego niepowtarzalnego deseru. Bożenka zawsze twierdziła, że to ciasto to idealne na każdą okazję – czy to rodzinną uroczystość, czy zwykły popołudniowy deser.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • Masa jabłeczna:
  • 1 kg jabłek, najlepiej Szarej Renety
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • Różowa pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kisielu czerwonego, np poziomkowego lub wiśniowego
  • Kruszonka:
  • garść ciasta kruchego
  • 2 czubate łyżki kokosu
  • 3- 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Szarlotka bożenki z różową pianką – jak zrobić?




  • 4.
    Następnie wykładamy jabłka.




  • 9.
    Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy ciasto z pieca, z blachy. Zdejmujemy pergamin.

Porady – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie składniki przesiewamy.

Ja jabłka daję surowe, starte. Można do tego ciasta wykorzystać te przesmażone ze słoiczka.

Najlepsze tutaj są Szare Renety lub Antonówki. Jeśli podczas tarcia, mamy zbyt wiele soku z jabłek, odciskamy go.

Do jabłek dodaję czasem namoczone w rumie rodzynki i posiekane orzechy włoskie. To wersja świąteczna.

Ciasto kruche to baza do innych owocowych dodatków, np. truskawek, borówek, jagód.

Ciasto kruche można równie dobrze zamrozić i zetrzeć na tarce.

Do kruszonki możemy dodać masła, żeby było rozsypujące się i zwiększyć ilość mąki.

Piana musi być sztywno ubita. Najpierw z odrobiną soli na sztywno, potem wsypujemy cukier, a na końcu kisiel w proszku. Kolor pianki zależy od rodzaju i koloru suchego kisielu.

Do pianki wsypujemy cukier lub jeśli chcemy, aby ciasto było mniej słodkie i białe, nie dodajemy ani cukru, ani kisielu.

Wymiar blachy to 34X24 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka biszkoptowa
Następny przepis: Szarlotka bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode