Szarlotka bez jajek

Szarlotka bez jajek

Szarlotka bez jajek to wspaniała alternatywa dla osób na diecie wegańskiej lub dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą spożywać produktów odzwierzęcych. To tradycyjny, polski deser o pysznym smaku i aromacie, który zadowoli nawet największych smakoszy. Pomimo braku jajek i mleka, ciasto jest miękkie, puszyste i doskonale pachnące. Właściwie dobrana mieszanka składników sprawia, że ta szarlotka jest równie smaczna co jej tradycyjny odpowiednik. Zdecydowanie warto spróbować tego przepisu, aby przekonać się, że zdrowe i wegańskie wypieki mogą smakować równie dobrze.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek
  • 1,5 torebki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Szarlotka bez jajek – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Zagniatamy składniki na ciasto: mąkę, cukier, sól, pokrojone masło i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części. Ciasto na spód powinno być dwa razy większe niż na górę. Wałkujemy ciasto i układamy je w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Grubo utarte jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Wykładamy je na ciasto i posypujemy mąką ziemniaczaną (przez sitko). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy tarte jabłka. Na szarlotce przed pieczeniem można rozprowadzić pędzelkiem cienką warstwę mleka. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175° przez 45 minut.

Słowa kluczowe: szarlotka bez jajek i mleka

Szarlotka bez jajek – dodatkowe informacje

Do szarlotki możemy użyć świeżych jabłek lub tartych jabłek ze słoika. Aby jabłka mogły odparować wycinamy w cieście otwory będące jednocześnie elementami ozdobnymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)
Następny przepis: Szarlotka Cioci Anieli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode