Szarlotka bez jajek
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 50 g cukru
- 8 łyżek wody
- szczypta soli
- 2 kg jabłek
- 1,5 torebki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Szarlotka bez jajek – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
1.
Zagniatamy składniki na ciasto: mąkę, cukier, sól, pokrojone masło i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części. Ciasto na spód powinno być dwa razy większe niż na górę. Wałkujemy ciasto i układamy je w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Grubo utarte jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Wykładamy je na ciasto i posypujemy mąką ziemniaczaną (przez sitko). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy tarte jabłka. Na szarlotce przed pieczeniem można rozprowadzić pędzelkiem cienką warstwę mleka. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175° przez 45 minut.
Słowa kluczowe: szarlotka bez jajek i mleka
Szarlotka bez jajek – dodatkowe informacje
Do szarlotki możemy użyć świeżych jabłek lub tartych jabłek ze słoika. Aby jabłka mogły odparować wycinamy w cieście otwory będące jednocześnie elementami ozdobnymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)
Następny przepis: Szarlotka Cioci Anieli