SYROP Z RABARBARU ( NA ZIMĘ )

SYROP Z RABARBARU ( NA ZIMĘ )

Zrobienie własnego syropu z rabarbaru to niezwykle prosta i satysfakcjonująca czynność, a efekt zaskoczy niejednego smakosza. Syrop z rabarbaru jest odpowiedzią na pytanie, jak zachować smak lata i przenieść go do zimowych miesięcy. Wykorzystując świeży, wyciskany sok z rabarbaru, możemy stworzyć syrop, który idealnie sprawdzi się do herbaty, deserów lub jako dodatek do wytrawnych potraw. Ten receptur na syrop rabarbarowy to świetny sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru. Czy jest cokolwiek lepszego niż słodki, domowy syrop na zimowe wieczory przy kominku? Poczuj smak rabarbaru w każdej kropli.

Składniki:

  • 1 kilogram rabarbaru
  • 4 średnie cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • dwie i pół szklanki cukru

  1. Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z cieniutkiej skórki. Każdą łodygę kroimy w małe kawałki. Kawałki rabarbaru wkładamy do miski i wlewamy wodę. Garnek przykrywamy pokrywką. Rabarbar gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie pokrojone kawałki rabarbaru rozpadną się i puszczą soki. Rozpadnięty rabarbar dokładnie odcedzamy z soku, najlepiej używając do tego sitka o małych oczkach. Wykładamy pulpę z rabarbaru i łyżką przecieramy sok. Sok wlewamy do garnka, resztę wyrzucamy.
  2. Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na pół. Z połówek cytryn wyciskamy sok, najlepiej używając do tego ręcznej lub elektrycznej wyciskarki do cytrusów. Wyciśnięty sok wlewamy do soku z rabarbaru.
  3. Do przygotowanych soków wsypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę gotujemy na średnim palniku do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie przykrywamy garnka pokrywką.
  4. Następnie zmniejszamy ogień tak, aby syrop tylko delikatnie bulgotał. Syrop podgrzewamy dwie godziny. Im dłużej będzie się podgrzewał, tym będzie gęstszy i lepiący.
  5. Na koniec syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy dokładnie zakrętką.
  6. Jeżeli syrop będziemy używać na bieżąco, wystarczy wystudzone słoiki postawić do lodówki. Spokojnie postoi kilka tygodni.
  7. Jeżeli planujemy zrobić syrop na zimę, należy go zakonserwować. Możemy zakonserwować w piekarniku. Ustawiamy słoiki na średniej półce piekarnika, ustawiamy piekarnik na 110 stopni i pasteryzujemy przez 40 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i wyjmujemy słoiki, gdy całkowicie wystygną.
  8. Syrop z rabarbaru przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu np. w spiżarce.

Syrop z rabarbaru – dodatkowe informacje

Tak przygotowany syrop z rabarbaru to świetny dodatek do placków, gofrów, naleśników, sernika. Wystarczy rozcieńczyć z wodą niegazowaną lub gazowaną i cieszyć się orzeźwiającym napojem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop i nalewka z pędów sosny
Następny przepis: Syrop Z Siemienia Lnianego Na Kaszel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode