Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Zapraszamy do odkrycia sekretów naturalnej medycyny z naszym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Ten wyjątkowy syrop, znany również jako syrop z mleczu, jest prawdziwym skarbem natury, niezwykle skutecznym w leczeniu wielu dolegliwości. Aby go przygotować, potrzebujesz zaledwie jednego składnika – 500 kwiatów mniszka lekarskiego, popularnie nazywanego mleczem. Ten przepis to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli zdrowego stylu życia i naturalnych metod leczenia. Wypróbuj sam i ciesz się niepowtarzalnym smakiem syropu z mleczu!

Składniki:

  • Ok. 300-500 kwiatów mniszka – można założyć, że w jednym litrowym garnku znajduje się odpowiednia ilość delikatnie ubitych kwiatów
  • Można, ale nie trzeba – odciąć/zdjąć zielone części z dolnej części kwiatów
  • Załóżmy, że niewielu ludzi liczy te kwiaty, więc lepiej użyć ich nieco więcej
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru*
  • Sok z 2 cytryn
  • Opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku
  • Dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe

Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić?

  1. Ilość składników na 1 porcję – czyli 2-3 słoiki

    • +/- 300-500 kwiatów mniszka – możesz przyjąć, że w 1 lirowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów
    • można, ale nie trzeba – ściąć/oderwać zielone części od spodu kwiatków
    • umówmy się, że mało kto liczy te kwiaty więc lepiej użyć ich ciut więcej
    • 1 litr wody
    • 1 kg cukru*
    • sok z 2 cytryn
    • opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku (dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe)
  2. Przepis na syrop z mniszka 300 i 500 kwiatów
  3. Prawidłowa konsystencja syropu z mlecza – po ostudzeniu jest jak płynny miód.
  4. Przygotowanie syropu z mniszka:
    1. Zbieramy kwiaty
    2. Odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3h, żeby wszystkie robaki sobie poszły w świat.
    3. Odcinamy zielone części kwiatów (nie trzeba tego robić wcale, można tylko odciąć z grubsza).
    4. Zalewamy kwiaty wodą
    5. Możemy dodać tymianek (ale cały miodek będzie mocno czuć tymiankiem)
    6. Gotujemy jakieś 20 minut
    7. Po wystudzeniu odstawiamy na 24h – żeby odwar „nabrał mocy”
    8. Po 24h gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną
    9. Do klarownego soku dodajemy cukier i cytryn. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstego miodku jakieś 30min gotowania z cukrem – konsystencja będzie lejąca
    10. 1,5h-2h – konsystencja będzie „gęsto-miodowa”. Po tym czasie rozlewamy do słoiczków i mocno zakręcamy.

Syrop z mniszka lekarskiego – dodatkowe informacje

Najlepsze działanie ma, gdy rozpuścimy go w wodzie, herbacie przy tem ok 40C. Nie traci wówczas swoich właściwości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: syrop z mniszka lekarskiego
Następny przepis: Syrop i nalewka z pędów sosny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode