Syrop z mniszka lekarskiego
Zapraszamy do odkrycia sekretów naturalnej medycyny z naszym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Ten wyjątkowy syrop, znany również jako syrop z mleczu, jest prawdziwym skarbem natury, niezwykle skutecznym w leczeniu wielu dolegliwości. Aby go przygotować, potrzebujesz zaledwie jednego składnika – 500 kwiatów mniszka lekarskiego, popularnie nazywanego mleczem. Ten przepis to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli zdrowego stylu życia i naturalnych metod leczenia. Wypróbuj sam i ciesz się niepowtarzalnym smakiem syropu z mleczu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 300-500 kwiatów mniszka – można założyć, że w jednym litrowym garnku znajduje się odpowiednia ilość delikatnie ubitych kwiatów
- Można, ale nie trzeba – odciąć/zdjąć zielone części z dolnej części kwiatów
- Załóżmy, że niewielu ludzi liczy te kwiaty, więc lepiej użyć ich nieco więcej
- 1 litr wody
- 1 kg cukru*
- Sok z 2 cytryn
- Opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku
- Dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić?
-
Ilość składników na 1 porcję – czyli 2-3 słoiki
- +/- 300-500 kwiatów mniszka – możesz przyjąć, że w 1 lirowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów
- można, ale nie trzeba – ściąć/oderwać zielone części od spodu kwiatków
- umówmy się, że mało kto liczy te kwiaty więc lepiej użyć ich ciut więcej
- 1 litr wody
- 1 kg cukru*
- sok z 2 cytryn
- opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku (dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe)
- Przepis na syrop z mniszka 300 i 500 kwiatów
- Prawidłowa konsystencja syropu z mlecza – po ostudzeniu jest jak płynny miód.
- Przygotowanie syropu z mniszka:
- Zbieramy kwiaty
- Odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3h, żeby wszystkie robaki sobie poszły w świat.
- Odcinamy zielone części kwiatów (nie trzeba tego robić wcale, można tylko odciąć z grubsza).
- Zalewamy kwiaty wodą
- Możemy dodać tymianek (ale cały miodek będzie mocno czuć tymiankiem)
- Gotujemy jakieś 20 minut
- Po wystudzeniu odstawiamy na 24h – żeby odwar „nabrał mocy”
- Po 24h gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną
- Do klarownego soku dodajemy cukier i cytryn. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstego miodku jakieś 30min gotowania z cukrem – konsystencja będzie lejąca
- 1,5h-2h – konsystencja będzie „gęsto-miodowa”. Po tym czasie rozlewamy do słoiczków i mocno zakręcamy.
Syrop z mniszka lekarskiego – dodatkowe informacje
Najlepsze działanie ma, gdy rozpuścimy go w wodzie, herbacie przy tem ok 40C. Nie traci wówczas swoich właściwości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: syrop z mniszka lekarskiego
Następny przepis: Syrop i nalewka z pędów sosny