Syrop z kurdybanka

Syrop z kurdybanka

Podróżuj z nami do starego świata naturalnych leków i domowych specyfików z syropem z kurdybanka jako gwiazdą pokazu. Znanym ze swoich zdrowotnych właściwości, kurdybanek, inaczej bluszczyk kurdybanek, może być zaadaptowany do smacznej formy syropu. Działa jak ukojenie dla gardła i jest naturalnym remedium na kaszel. Niezależnie od tego, czy szukasz sposobu, aby wykorzystać swój domowy zbiór ziół, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis na syrop z kurdybanka jest doskonałą propozycją. Często wykorzystywany w przepisach tradycyjnej medycyny, syrop ten to skarbnica zdrowia zamknięta w słodkim napoju.

Składniki:

  • 2 litry wywaru
  • Ziele kurdybanka (połowa 5 litrowego garnka, dobrze ubita)
  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody
  • Sok z 1 cytryny

Syrop z kurdybanka – jak zrobić?

  1. Ziele kurdybanka (liście z łodygą) należy dokładnie opłukać i włożyć do garnka.
  2. Zioła zalać wodą, tak aby je pokryła, i zagotować.
  3. Po zagotowaniu odstawić na 24 godziny.
  4. Po 24 godzinach odcisnąć zioła, pozostawiając wywar.
  5. Do 2 litrów wywaru dodać 1 kilogram cukru.
  6. Całość gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
  8. Gorący syrop należy rozlać do słoików lub butelek.
  9. Odstawić słoiki lub butelki i odwrócić je do góry nogami (nie pasteryzować).

xxxx – dodatkowe informacje

Syrop z kurdybanka można spożywać w formie ziołowego naparu. W takiej postaci wspomaga układ pokarmowy. Reguluje trawienie, wspiera produkcję soków żołądkowych. Syrop z kurdybanka to skuteczna, a przy tym naturalna broń, która może być stosowana w okresie infekcji. Stosując go, zwiększamy liczbę leukocytów i udrażniamy swoje drogi oddechowe. Ponadto, roślina działa wykrztuśnie. Kurdybanek pozytywnie wpływa też na kondycję serca. Dodatkowo łagodzi stres i działa relaksacyjnie. Syrop z kurdybanka polecany jest osobom, które zmagają się z przeziębieniem, zapaleniem pęcherza, kamicą nerkową, osłabieniem lub nieżytem dróg oddechowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop z cebuli i miodu
Następny przepis: Syrop z dziewanny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode