syrop z cebuli i czosnku

syrop z cebuli i czosnku

Syrop z cebuli i czosnku to domowy środek oponujący na różne dolegliwości, popularny już od starożytności. Dzięki połączeniu tych składników, dobry zarówno na przeziębienie jak i inne schorzenia, syrop ten stanowi prawdziwe bogactwo zdrowotnych korzyści. Jego spożywanie pomaga wzmocnić organizm i zwalczać infekcje. Jest to proste, naturalne i skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się również u dzieci. Dla wygody, syrop można przechowywać i stosować kilkakrotnie w ciągu dnia. Często dodaje się do niego miód, co wzbogaca jego właściwości i poprawia smak. Przekonaj się o mocy syropu z cebuli i czosnku!

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 100 gramów płynnego miodu (nada się każdy rodzaj)

Syrop z cebuli i czosnku – jak zrobić?

  1. 1. Cebule posiekać, czosnek pokroić na cienkie talarki. Wrzucić wszystko do na przykład 0,5 litrowego słoika, ugnieść, zalać miodem, wymieszać, odstawić na parę godzin w ciepłe i ciemne miejsce. Syrop jest już gotowy do użytku.

Porady – dodatkowe informacje

U dzieci kurację można stosować do 7 dni. U dorosłych do około 10 dni.

Dawkowanie:

dorośli i dzieci powyżej 6 lat: 2 – 3 x dziennie po 1 łyżce stołowej ( rano, koniecznie po posiłku)

dzieci powyżej 3 lat: 2 x dziennie po 1 łyżeczce

Miksturę można przechowywać w lodówce do około 4 dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop z babki lancetowatej
Następny przepis: Syrop z hyćki (czarnego bzu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode