syrop z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku to domowy środek oponujący na różne dolegliwości, popularny już od starożytności. Dzięki połączeniu tych składników, dobry zarówno na przeziębienie jak i inne schorzenia, syrop ten stanowi prawdziwe bogactwo zdrowotnych korzyści. Jego spożywanie pomaga wzmocnić organizm i zwalczać infekcje. Jest to proste, naturalne i skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się również u dzieci. Dla wygody, syrop można przechowywać i stosować kilkakrotnie w ciągu dnia. Często dodaje się do niego miód, co wzbogaca jego właściwości i poprawia smak. Przekonaj się o mocy syropu z cebuli i czosnku!
admin
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 5 średnich ząbków czosnku
- 100 gramów płynnego miodu (nada się każdy rodzaj)
Syrop z cebuli i czosnku – jak zrobić?
- 1. Cebule posiekać, czosnek pokroić na cienkie talarki. Wrzucić wszystko do na przykład 0,5 litrowego słoika, ugnieść, zalać miodem, wymieszać, odstawić na parę godzin w ciepłe i ciemne miejsce. Syrop jest już gotowy do użytku.
Porady – dodatkowe informacje
U dzieci kurację można stosować do 7 dni. U dorosłych do około 10 dni.
Dawkowanie:
dorośli i dzieci powyżej 6 lat: 2 – 3 x dziennie po 1 łyżce stołowej ( rano, koniecznie po posiłku)
dzieci powyżej 3 lat: 2 x dziennie po 1 łyżeczce
Miksturę można przechowywać w lodówce do około 4 dni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrop z babki lancetowatej
Następny przepis: Syrop z hyćki (czarnego bzu)