Syrop pomarańczowy do herbaty
Pomarańczowy syrop do herbaty to idealna propozycja dla miłośników owocowych akcentów w napojach. Przygotowanie domowego syropu pozwala na pełne kontrolowanie smaku i intensywności aromatu, co nie jest możliwe przy kupnych produktach. Moc pomarańcz w syropie sprawia, że docenią go również zwolennicy kwasowo-słodyczowej kombinacji smaków. Jego wszechstronność pozwala na urozmaicanie nie tylko gorących herbat, ale też zimnych napojów czy desery. Czas na domowy, naturalny syrop pomarańczowy, który wniesie do Twojego menu powiew świeżości i zaskoczy niejedno podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – woda: 1 szklanka
- – cukier: 1.5 szklanki
- – pomarańcza duża: 2 sztuki
- – cytryna: 1 sztuka
- – laska cynamonu: 1 sztuka
- – anyż: 1 sztuka
- – kardamon: 3 sztuki
Syrop pomarańczowy do herbaty – jak zrobić?
- W garnuszku gotujemy 1 szklankę wody z 1 1/2 szklanki cukru- aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny, laskę cynamonu (podzieloną na 2 części), kardamon (ziarnka), anyż- gotujemy wszystko 10 min. Wystawiamy. Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry (ja nie miałam tak szerokiego słoika, więc pocięłam pomarańcze w półksiężyce), wrzucamy je do gorącego syropu i studzimy. Możemy dodać kilka łyżek rumu do smaku. Wystudzone przekładamy pomarańcze do słoiczka i zalewamy syropem. Zakręcamy i przetrzymujemy w lodówce.
Słowa kluczowe: pomarańcze w syropie
Syrop pomarańczowy do herbaty – dodatkowe informacje
Poniżej znajdują się dodatkowe informacje dotyczące syropu pomarańczowego do herbaty.