Syrop lawendowy
Poznaj wspaniały sposób na przywrócenie lata do Twojego domu nawet w szare, zimowe dni. Syrop lawendowy z naszym przepisem to doskonałe połączenie delikatnej słodyczy i charakterystycznego, aromatycznego zapachu lawendy. Ten uniwersalny dodatek do napojów, deserów czy sosów zachwyci Cię swoją wszechstronnością. Syrop z lawendy, popularny w krajach basenu Morza Śródziemnego, dodaje niepowtarzalnego charakteru każdemu daniu. Możesz go używać jako dodatek do lemoniady, herbaty, koktajli, a nawet sałatek. Przygotuj syrop lawendowy i zachwycaj swoich gości niezwykłymi kompozycjami smakowymi. To nie tylko smak, ale i zapach, który przeniesie Cię do słonecznej Prowansji.
admin
Składniki:
- 2/3 szklanki świeżych kwiatów lawendy (pozbawionych łodyżek)
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- 1 cytryna
Syrop lawendowy – jak zrobić?
- Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin.
- Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę.
- Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy.
Syrop lawendowy – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników otrzymałam 700 ml syropu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrop kokosowy
Następny przepis: Syrop pomarańczowy do herbaty