Syrop lawendowy

Syrop lawendowy

Poznaj wspaniały sposób na przywrócenie lata do Twojego domu nawet w szare, zimowe dni. Syrop lawendowy z naszym przepisem to doskonałe połączenie delikatnej słodyczy i charakterystycznego, aromatycznego zapachu lawendy. Ten uniwersalny dodatek do napojów, deserów czy sosów zachwyci Cię swoją wszechstronnością. Syrop z lawendy, popularny w krajach basenu Morza Śródziemnego, dodaje niepowtarzalnego charakteru każdemu daniu. Możesz go używać jako dodatek do lemoniady, herbaty, koktajli, a nawet sałatek. Przygotuj syrop lawendowy i zachwycaj swoich gości niezwykłymi kompozycjami smakowymi. To nie tylko smak, ale i zapach, który przeniesie Cię do słonecznej Prowansji.

Składniki:

  • 2/3 szklanki świeżych kwiatów lawendy (pozbawionych łodyżek)
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna

Syrop lawendowy – jak zrobić?

  1. Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin.
  2. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę.
  3. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy.

Syrop lawendowy – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymałam 700 ml syropu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop kokosowy
Następny przepis: Syrop pomarańczowy do herbaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode