Syrop imbirowy
Ten przepis na syrop imbirowy to prawdziwa gratka dla miłośników korzennych smaków. Dzięki niemu Twoje desery, napoje i koktajle nabiorą wyjątkowego charakteru. To doskonały sposób na dodanie do potraw niepowtarzalnej nuty imbirowej. Imbir to nie tylko smak, ale także ogrom korzyści zdrowotnych, które zawierają jego korzenie. Syrop imbirowy to smaczne i proste remedium na przeziębienie i grypę, dzięki swym właściwościom rozgrzewającym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Dzięki naszemu przepisowi sam możesz przygotować ten naturalny eliksir zdrowia i smaku. Jeśli więc kochasz imbir, ten przepis jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 3,5 szklanki wody
- 2 cytryny
- 100 g świeżego imbiru
- 60 g cukru trzcinowego
Syrop imbirowy – jak zrobić?
- Korzeń imbiru obieramy ze skórki za pomocą łyżeczki, kroimy w paski oraz miksujemy za pomocą blendera ze szklanką wody.
- Doprowadzamy do wrzenia pozostałą wodę razem z cukrem i sokiem z cytryn.
- Syrop zdejmujemy z ognia i dodajemy imbir.
- Całość pozostawiamy pod przykryciem na ok 2 godziny.
- Gotowy syrop przecedzamy i przelewamy do butelek. Można przechowywać do miesiąca w lodówce.
Sposób przygotowania:
Syrop imbirowy – dodatkowe informacje
Można przechowywać syrop imbirowy do miesiąca w lodówce lub pasteryzować, aby utrzymać jego świeżość na dłużej.