Syrop fiołkowy

Syrop fiołkowy

Zachwyć swoich gości eleganckim, eterycznym smakiem domowego Syropu Fiołkowego. Ten delikatny i aromatyczny syrop to prawdziwy rarytas, który pięknie podkreśla smak różnych napojów i deserów. Zaskakujący fioletowy kolor syropu z pewnością oczaruje i doda blasku każdej kolacji lub spotkania z przyjaciółmi. Jego niestandardowy smak i aromat z pewnością zadowolą wszystkich miłośników niekonwencjonalnych smaków. Wystarczy trochę czasu, kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć coś wyjątkowego. Wypróbuj nasz przepis na syrop fiołkowy i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 100 g fiołków bez łodyżek
  • 1/2 litra wody
  • cukier biały – tyle, ile zaważy odcedzony sok z fiołków
  • ćwiartka (lub pół) cytryny

Syrop fiołkowy – jak zrobić?

  1. Fiołki wysypać na białe kartki i odczekać ok. pół godziny, aż wyjdą z nich „żyjątka”, które mogły w nich siedzieć.
  2. Następnie kwiaty opłukać, przełożyć do słoika i zalać wrzącą wodą. Dodać sok z ćwiartki cytryny, zamieszać i dostawić na kilka godzin (u mnie na 3). Po kilkudziesięciu minutach możemy już zauważyć, że fiołki puszczają sok.
  3. Po odczekaniu tych „kilku godzin” sok odcedzamy, wyciskamy jeszcze fiołki (kwiatuszki już do wyrzucenia) i ewentualnie dodajemy do niego jeszcze soku z cytryny – im więcej, tym kolor będzie bardziej „różowy”, niż fioletowy.
  4. Sok przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym, małym ogniu przez pół godziny (najlepiej pod przykryciem, żeby nic nie odparowywało). Jeszcze gorący sok przelewamy do buteleczek i zakręcamy.

Syrop fiołkowy – dodatkowe informacje

Jeśli nie uzbieracie 100g kwiatów syropu fiołkowego, nie przejmujcie się! Ja za pierwszym razem robiłam z 33 g (dokładnie!), więc porcję po prostu dzieliłam na 3, a i tak wyszła buteleczka (na zdjęciach).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop cukrowy
Następny przepis: Syrop daktylowy/miodek daktylowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode