Syrop fiołkowy
Zachwyć swoich gości eleganckim, eterycznym smakiem domowego Syropu Fiołkowego. Ten delikatny i aromatyczny syrop to prawdziwy rarytas, który pięknie podkreśla smak różnych napojów i deserów. Zaskakujący fioletowy kolor syropu z pewnością oczaruje i doda blasku każdej kolacji lub spotkania z przyjaciółmi. Jego niestandardowy smak i aromat z pewnością zadowolą wszystkich miłośników niekonwencjonalnych smaków. Wystarczy trochę czasu, kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć coś wyjątkowego. Wypróbuj nasz przepis na syrop fiołkowy i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g fiołków bez łodyżek
- 1/2 litra wody
- cukier biały – tyle, ile zaważy odcedzony sok z fiołków
- ćwiartka (lub pół) cytryny
Syrop fiołkowy – jak zrobić?
- Fiołki wysypać na białe kartki i odczekać ok. pół godziny, aż wyjdą z nich „żyjątka”, które mogły w nich siedzieć.
- Następnie kwiaty opłukać, przełożyć do słoika i zalać wrzącą wodą. Dodać sok z ćwiartki cytryny, zamieszać i dostawić na kilka godzin (u mnie na 3). Po kilkudziesięciu minutach możemy już zauważyć, że fiołki puszczają sok.
- Po odczekaniu tych „kilku godzin” sok odcedzamy, wyciskamy jeszcze fiołki (kwiatuszki już do wyrzucenia) i ewentualnie dodajemy do niego jeszcze soku z cytryny – im więcej, tym kolor będzie bardziej „różowy”, niż fioletowy.
- Sok przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym, małym ogniu przez pół godziny (najlepiej pod przykryciem, żeby nic nie odparowywało). Jeszcze gorący sok przelewamy do buteleczek i zakręcamy.
Syrop fiołkowy – dodatkowe informacje
Jeśli nie uzbieracie 100g kwiatów syropu fiołkowego, nie przejmujcie się! Ja za pierwszym razem robiłam z 33 g (dokładnie!), więc porcję po prostu dzieliłam na 3, a i tak wyszła buteleczka (na zdjęciach).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrop cukrowy
Następny przepis: Syrop daktylowy/miodek daktylowy