Syrop cukrowy

Syrop cukrowy

Syrop cukrowy to niezbędny składnik wielu deserów, koktajli i ciasteczek. Jest to prosty w wykonaniu składnik, który możemy przygotować samodzielnie w domu. W sam raz na przykład do polewy ciast, do słodzenia herbaty czy do podkręcenia smaku ulubionych napojów. Słodkość syropu cukrowego dodaje smaku przepisom, nadając im niepowtarzalnego charakteru. Podążając za przepisem na syrop cukrowy, sam możemy kontrolować jego słodkość i gęstość, uzyskując produkt według własnego uznania. Pomimo, że składa się zaledwie z dwóch składników, daje wiele możliwości eksperymentów kulinarnych.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1-2 szklanki cukru (*)
  • kilka kropli soku z cytryny (**)

Syrop cukrowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Wersja rzadka:

    Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.

    Wersja gęsta:

    Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.

Syrop cukrowy – dodatkowe informacje

(*) Do wersji rzadkiej syropu cukrowego należy dodać 1 szklankę cukru, a do gęstej – 2.

(**) Sok z cytryny zapewnia większą trwałość syropu cukrowego i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak. Często zamiast soku wrzucam cały plaster cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu
Następny przepis: Syrop fiołkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode