Syrop cukrowy
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1-2 szklanki cukru (*)
- kilka kropli soku z cytryny (**)
Syrop cukrowy – jak zrobić?
-
1.
Wersja rzadka:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
Wersja gęsta:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
Syrop cukrowy – dodatkowe informacje
(*) Do wersji rzadkiej syropu cukrowego należy dodać 1 szklankę cukru, a do gęstej – 2.
(**) Sok z cytryny zapewnia większą trwałość syropu cukrowego i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak. Często zamiast soku wrzucam cały plaster cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu
Następny przepis: Syrop fiołkowy