Świąteczny bigos 3-dniowy

Świąteczny bigos 3-dniowy

Świąteczny bigos 3-dniowy to propozycja dla tych, którzy szukają prawdziwie domowego, tradycyjnego smaku na święta Bożego Narodzenia. Bigos, gotowany trzy dni, jest bogatszy w smaku, konsystencji i aromat. Przewaga bigosu trzydniowego nad zwykłymi przepisami polega na tym, że składniki mają czas się prawidłowo „przegryźć”, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Owoc wielogodzinnego gotowania to głębia smaku, której nie da się osiągnąć w krótszym czasie. Bigos świąteczny to nieodłączny element polskiej tradycji, który nie może zabraknąć na żadnym stole podczas świąt. Czyli jak zrobić dobry bigos na święta? Oto nasz przepis.

Składniki:

  • 4 kg kapusty kiszonej
  • ok. 1 kg kiełbasy, np. śląskiej
  • 800 g mięsa mieszanego (drobiowego, wieprzowego), np. łopatki, szynki, ćwiartki z kurczaka
  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 5 sztuk liści laurowych
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 1 duża garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki powideł śliwkowych domowej roboty
  • 5 sztuk suszonych śliwek
  • 2 sztuki kostki rosołowej
  • przyprawa do bigosu, do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody, plus dodatkowo do podlewania
  • olej do smażenia
  • przyprawy do mięsa:
  • a) 2 łyżki przyprawy do mięs Delikata
  • b) 1/2 łyżeczki pieprzu
  • c) 1 łyżeczka suszonego majeranku

Świąteczny bigos 3-dniowy – jak zrobić?

  1. 1. Bigos świąteczny – przepis:
    Pierwszego dnia kapustę opłukać, poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.
  2. 2. Drugiego dnia dodać ziele angielskie, przyprawę do bigosu, liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości (drobiowe oskubane), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. 3. Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się.

Świąteczny bigos 3-dniowy – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem
Następny przepis: Świąteczny bigos na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode