Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę
Składniki:
- Ciasto:
- 80 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru
- 20 dag prawdziwego miodu – dowolnego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 20 dag margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka czubata kakao
- 4-5 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika – korzennej
- Lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 1 białko
- sok z cytryny
- Dekoracja:
- kolorowy barwnik spożywczy
- kolorowy kokos
- kolorowa posypka spożywcza
- siekane orzechy
- pokruszone płatki migdałowe
- mak
- Foremki do wykrawania
Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę – jak zrobić?
- Stopić razem: margarynę, miód, cukier. Na końcu wsypać kakao- wymieszać dokładnie. Wystudzić.
- Mąkę przesiać. Na stolnicy połączyć razem wszystkie składniki . Wyrobić ręką. Wlać do masy zimne mleko, wsypać na końcu przyprawę.
- Ciasto po wyrobieniu powinno być kleiste. Robimy z niego kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godz.
- Po tym czasie na stolicę wysypujemy mąkę- cienką warstwę. Wykładamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
- Blaszkę wykładamy pergaminem, najlepiej mieć 2 na zmianę, bo ciasteczka szybko się pieką. Układamy na blasze pierniczki w odstępach, bo wyrosną nieco.
- Pieczemy ok. 8 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Później temp. możemy zmniejszyć do 160 stop. C.
- Przygotowanie lukru: Białko ubijamy na szybkich obrotach mikserem przez 15 min. Ważny jest czas, oby nie krótszy. Wlewamy sok z cytryny.
- Lukier dzielimy na części, jedną zostawiamy białą. Do reszty wsypujemy po odrobinie różnych barwników spożywczych.
- Upieczone pierniczki wyciągamy z pieca. Jeśli chcemy powiesić je na choince, od razu wykałaczką robimy otworki, na sznureczek ozdobny.
- Wystudzone pierniczki malujemy lukrem i dekorujemy według upodobań.
- Smacznego życzę i miłych, rodzinnych, kolorowych Świąt 🙂
Słowa kluczowe: pierniczki świąteczne na choinkę, pierniki świąteczne na choinkę
Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę – dodatkowe informacje
Z tej porcji wychodzi dużo średnich pierniczków. Jeśli chcemy, możemy powiesić je na choince, są długo świeże i aromatyczne. A w mieszkaniu pachnie pięknie korzeniami, aż do rozbioru choinki. Możemy je od razu po upieczeniu nawlekać na kolorowe nitki, np złote lub bordowe. Sami przygotowujemy sobie przyprawę korzenną, tj bierzemy w równych proporcjach, zmielone: goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir. Miód prawdziwy możemy zastąpić sztucznym. A margarynę- masłem. Podczas pieczenia nie spiekajmy za bardzo ciasta. Lepiej wykrawać je nieco grubsze. Pierniczki możemy przechowywać przez dłuższy czas w pojemnikach metalowych, szczelnie zamknięte. O barwniki spożywcze można zapytać w dobrej cukierni. Pierniczki, to dobry pomysł na słodki prezent, pięknie go tylko opakujmy. Nawet na Mikołajki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczna sałatka śledziowa
Następny przepis: Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi