Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę

Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę

Wypełnij swój dom zapachem świąt, przygotowując nasze aromatyczne, korzenne pierniczki. To nie tylko pyszne przekąski, ale także efektowne ozdoby do zawieszenia na choince. Pierniczki te są sypkie, słodko przyprawione i przesiąknięte smakiem miodu i przypraw korzennych. Idealnie nadają się na świąteczne spotkania, jako prezent dla bliskich lub po prostu dla niespodziewanych gości. Z pewnością przyniosą ducha świąt do każdego domu. Biorąc pod uwagę ich niezwykłe piękno i unikalny smak, te pierniczki świąteczne na choinkę stają się niezbędnym dodatkiem do twojego menu świątecznego.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 80 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 20 dag prawdziwego miodu – dowolnego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 4-5 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika – korzennej
  • Lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z cytryny
  • Dekoracja:
  • kolorowy barwnik spożywczy
  • kolorowy kokos
  • kolorowa posypka spożywcza
  • siekane orzechy
  • pokruszone płatki migdałowe
  • mak
  • Foremki do wykrawania

Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę – jak zrobić?

  1. Stopić razem: margarynę, miód, cukier. Na końcu wsypać kakao- wymieszać dokładnie. Wystudzić.
  2. Mąkę przesiać. Na stolnicy połączyć razem wszystkie składniki . Wyrobić ręką. Wlać do masy zimne mleko, wsypać na końcu przyprawę.
  3. Ciasto po wyrobieniu powinno być kleiste. Robimy z niego kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godz.
  4. Po tym czasie na stolicę wysypujemy mąkę- cienką warstwę. Wykładamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
  5. Blaszkę wykładamy pergaminem, najlepiej mieć 2 na zmianę, bo ciasteczka szybko się pieką. Układamy na blasze pierniczki w odstępach, bo wyrosną nieco.
  6. Pieczemy ok. 8 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Później temp. możemy zmniejszyć do 160 stop. C.
  7. Przygotowanie lukru: Białko ubijamy na szybkich obrotach mikserem przez 15 min. Ważny jest czas, oby nie krótszy. Wlewamy sok z cytryny.
  8. Lukier dzielimy na części, jedną zostawiamy białą. Do reszty wsypujemy po odrobinie różnych barwników spożywczych.
  9. Upieczone pierniczki wyciągamy z pieca. Jeśli chcemy powiesić je na choince, od razu wykałaczką robimy otworki, na sznureczek ozdobny.
  10. Wystudzone pierniczki malujemy lukrem i dekorujemy według upodobań.
  11. Smacznego życzę i miłych, rodzinnych, kolorowych Świąt 🙂

Słowa kluczowe: pierniczki świąteczne na choinkę, pierniki świąteczne na choinkę

Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę – dodatkowe informacje

Z tej porcji wychodzi dużo średnich pierniczków. Jeśli chcemy, możemy powiesić je na choince, są długo świeże i aromatyczne. A w mieszkaniu pachnie pięknie korzeniami, aż do rozbioru choinki. Możemy je od razu po upieczeniu nawlekać na kolorowe nitki, np złote lub bordowe. Sami przygotowujemy sobie przyprawę korzenną, tj bierzemy w równych proporcjach, zmielone: goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir. Miód prawdziwy możemy zastąpić sztucznym. A margarynę- masłem. Podczas pieczenia nie spiekajmy za bardzo ciasta. Lepiej wykrawać je nieco grubsze. Pierniczki możemy przechowywać przez dłuższy czas w pojemnikach metalowych, szczelnie zamknięte. O barwniki spożywcze można zapytać w dobrej cukierni. Pierniczki, to dobry pomysł na słodki prezent, pięknie go tylko opakujmy. Nawet na Mikołajki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczna sałatka śledziowa
Następny przepis: Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode