Świąteczna sałatka śledziowa

Świąteczna sałatka śledziowa

Przygotowując się do świąt, nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki śledziowej na naszym wigilijnym stole. Śledzie to ryby bogate w zdrowe tłuszcze omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Ten przepis na świąteczną sałatkę śledziową podkreśla świeżość składników i morski smak śledzi. Połączenie ziemniaków, marchewki, cebuli i jajek sprawia, że sałatka jest sycąca, podczas gdy dodatek jabłek i ogórków kiszonych zapewnia ożywczy kontrast. Pieprz, sól, a także majonez i śmietana dodadają fajne nuty. Wróćmy do korzeni z tym tradycyjnym przepisem na wigilijną sałatkę śledziową!

Składniki:

  • 6 sztuk matiasów
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • 2 sztuki kiszonych ogórków
  • 1 sztuka jabłka
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 3 duże łyżki śmietany 18%
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Świąteczna sałatka śledziowa – jak zrobić?

  1. Matiasy wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie.
  2. Następnie pokroić w kawałki smarując każdy płat musztardą.
  3. Pokrojone przełożyć do większego naczynia,dodać pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jabłko, oprószyć świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  4. Dodać majonez i śmietanę.
  5. Całość wymieszać do połączenia składników.
  6. Włożyć do pojemnika , zamknąć i przechowywać w lodówce.
  7. Podawać na półmisku ,oprószyć świeżo mielonym ,kolorowym pieprzem.

Świąteczna sałatka śledziowa – dodatkowe informacje

Dobrze schłodzić w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczna kutia
Następny przepis: Wielkanocna sałatka z jajek z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode