Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry

Sweet chili sos – czyli sos słodko – ostry

Czy kochasz słodko-ostrą kombinację, ale nie możesz znaleźć idealnego sosu, który zaspokoi Twoje kubki smakowe? Ten przepis na sweet chili sos, czyli sos słodko-ostry jest odpowiedzią na Twoje kulinarne pragnienia. Wykorzystuje esencję tradycyjnego ostra sosu chińskiego i dodaje mu delikatną słodkość, tworząc doskonały dodatek do dań azjatyckich. Kontrast między słodyczą a ostrym smakiem pobudza zmysły, co czyni go idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ten przepis na sos słodko-ostry jest łatwy i niezawodny, a jego smak przypomina sos słodko kwaśny z popularnej sieci fast food, McDonald’s.

Składniki:

  • 18 papryczek chili
  • 1 szklanka octu winnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • Do zagęszczenia sosu:
  • szklanka wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos)

Sweet chili sos – czyli sos słodko – ostry – jak zrobić?

  1. Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos). Wrzucamy je do miski, dolewamy szklankę wody, obrane ząbki czosnku i blendujemy. Przelewamy do garnka. Następnie dolewamy ocet, dodajemy cukier, miód oraz sól. Gotujemy aż do zagotowania.
  2. Aby zagęścić sos należy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Wlewamy do papryczek ciągle mieszając. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy powtórzyć czynność, jeżeli jednak stał się zbyt gęsty można dolać wodę, a następnie ponownie zagotować.

Porady – Dodatkowe informacje

Ja swój sos słodko-ostry chili przełożyłam do słoików, a następnie pasteryzowałam przez ok. 15 min.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego
Następny przepis: Świąteczna Babka drożdżowa z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode