Sweet chili sos – czyli sos słodko – ostry
Czy kochasz słodko-ostrą kombinację, ale nie możesz znaleźć idealnego sosu, który zaspokoi Twoje kubki smakowe? Ten przepis na sweet chili sos, czyli sos słodko-ostry jest odpowiedzią na Twoje kulinarne pragnienia. Wykorzystuje esencję tradycyjnego ostra sosu chińskiego i dodaje mu delikatną słodkość, tworząc doskonały dodatek do dań azjatyckich. Kontrast między słodyczą a ostrym smakiem pobudza zmysły, co czyni go idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ten przepis na sos słodko-ostry jest łatwy i niezawodny, a jego smak przypomina sos słodko kwaśny z popularnej sieci fast food, McDonald’s.
admin
Składniki:
- 18 papryczek chili
- 1 szklanka octu winnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
- Do zagęszczenia sosu:
- szklanka wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos)
Sweet chili sos – czyli sos słodko – ostry – jak zrobić?
- Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos). Wrzucamy je do miski, dolewamy szklankę wody, obrane ząbki czosnku i blendujemy. Przelewamy do garnka. Następnie dolewamy ocet, dodajemy cukier, miód oraz sól. Gotujemy aż do zagotowania.
- Aby zagęścić sos należy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Wlewamy do papryczek ciągle mieszając. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy powtórzyć czynność, jeżeli jednak stał się zbyt gęsty można dolać wodę, a następnie ponownie zagotować.
Porady – Dodatkowe informacje
Ja swój sos słodko-ostry chili przełożyłam do słoików, a następnie pasteryzowałam przez ok. 15 min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego
Następny przepis: Świąteczna Babka drożdżowa z bakaliami