SUSZONE POMIDORY W OLEJU Z ZIOŁAMI
Czy kiedykolwiek próbowałeś suszonych pomidorów z oliwą? To świetny dodatek do wielu potraw, a ich wyrazisty smak doskonale komponuje się z różnymi ziołami. Teraz już nie musisz kupować gotowej wersji w sklepie, ponieważ jesteśmy tu, aby podzielić się z tobą sekretnym przepisem na suszone pomidory w oleju. Do wykonania przepisu potrzebujesz tylko kilku składników, a efekt końcowy na pewno cię zaskoczy. Skosztuj tego kulinarnego cudu w domu, przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być przygotowanie pysznych, domowych suszonych pomidorów w oleju z ziołami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże pomidory
- ok. szklanka oleju
- łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Suszone pomidory w oleju z ziołami – jak zrobić?
- Pomidory kroimy w paski, wyjmujemy gniazda nasienne. Następnie suszymy około 5 godzin w 70-stopniach (ja użyłam maszyny do suszenia – w piekarniku czas może ulec zmianie).
- Gdy pomidory się pomarszczą i zmniejszą 2 razy swoją objętość (nie mają być bardzo twarde) wyjąć je z suszenia.
- Olej doprawić ziołami, solą i pieprzem. Zalać tym pomidory, zamknąć np. w słoiczku i włożyć do lodówki.
SUSZONE POMIDORY W OLEJU Z ZIOŁAMI – dodatkowe informacje
Pozostały po pomidorkach olej możemy zużyć np. do sałatki. Możemy użyć do suszenia małe pomidorki i wtedy suszyć dłużej, ale w całości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Suszone pomidory w oleju
Następny przepis: Suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego