Suszone pomidory w oleju
Chociaż suszone pomidory są dostępne w większości supermarketów, zrobienie ich w domu przyniesie Ci nie tylko satysfakcję, ale także możliwość dostosowania smaku do własnych upodobań. Nasz przepis na suszone pomidory w oleju, jest nie tylko prosty, ale pozwala na dodanie unikalnego charakteru. To doskonała przekąska, składnik sałatek, sosów, makaronów i pizzy. Używając ulubionych przypraw, możemy tworzyć nieograniczoną liczbę wersji tych suszonych smakołyków. Przygotuj się na naturalny, intensywny smak pomidorów, podkreślony naszym aromatycznym olejem. Spróbuj, a może to stanie się Twoim nowym ulubionym przepisem na suszone pomidory!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy pomidorów (mięsistych, z małą ilością soku, najlepsze lima)
- sól
- 1,5 litra oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub oliwa z oliwek)
- zioła – 2 łyżeczki oregano i 2 łyżeczki bazylii
- czosnek
- ocet winny, jabłkowy lub balsamiczny
Suszone pomidory w oleju – jak zrobić?
- Pomidory myjemy, kroimy na połowki i wydrążamy łyżeczką nasiona. Odcinamy twardą końcówke ogonka. Wieksze pomidory kroję na ćwiartki a mniejsze na połówki.
- Wydrążone pomidory układam ściśle na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, skórką do dołu, lekko opruszam solą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni z termoobiegiem. Piekarnika nie zamykam, tylko zostawiam lekko uchylony żeby para miała ujście. Susze około 4-5 godzin w zależności od wyglądu pomidorów. Pomidory powinny zmiejszyc objętości i lekko się skurczyć.
- Wysuszone pomidory przekadam do miski, wsypuje ulubione zioła ( u mnie oregano i bazylia ), dodaje 1-2 łyżeczki octu i delikatnie mieszam aż zioła pokryją pomidory.
- Pomidory przekładam do wyparzonych słoików do ¾ wysokości i zalewam ciepłym olejem/oliwą ( około 100 stopni – aż zaczyna lekko parować ). Słoiki zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystygniecia.
Słowa kluczowe: pomidory suszone w oleju przepis
Suszone pomidory w oleju – dodatkowe informacje
Pomidory można również suszyć w suszarce do warzyw.