SUSZONE POMIDORY
Cenisz sobie wyraziste smaki i jesteś fanem kuchni włoskiej? Jeżeli tak, to propozycja na suszone pomidory powinna przypaść Ci do gustu. Suszone pomidory to składnik, który możesz dodać do różnych dań, od sałatek, przez makarony, po pizze. Dodatkowo, jest to smaczny przekąski, jeśli lubisz coś przegryźć w ciągu dnia. Zarówno do przygotowania, jak i do konsumpcji suszonych pomidorów nadają się produkty z dowolnej sieci, choćby takiej jak Carrefour. Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie autentycznych, pełnych smaku suszonych pomidorów i zaskocz swoich bliskich tym niebanalnym przysmakiem.
admin
Składniki:
- dojrzałe pomidory o podłużnym kształcie
- czosnek
- kapary
- Dowolne zioła. Ja użyłam: tymianku, oregano, bazylii
- sól
- ocet winny
- oliwa
Suszone pomidory – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Pomidory umyłam i pokroiłam wzdłóż na cztery części. Można je przekroić tylko na pół. Z każdej cząstki wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. -
2.
Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. -
3.
Wsypałam je do miski i posypałam ziołami. Skropiłam 5 łyżkami octu winnego. Wymieszałam. Można posypać ziołami pomidory wyłożone już w słoiczkach. -
4.
Pomidory wkładamy do wysterylizowanych słoiczków. Dodałam do nich również pokrojony w plasterki czosnek i kapary. Można użyć też świeżych ziół dla wzmocnienia smaku. -
5.
W garnku zagrzałam oliwę. Nie powinna się zagotować! Nie może być za gorąca bo pomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem. Same się wekują.
PORADY – Dodatkowe informacje
Jest przy nich trochę pracy, ale warto! Najlepiej suszyć suszone pomidory na słońcu, jednak z uwagi na nasz klimat, nie zawsze jest to możliwe. Możemy skorzystać z suszarki do grzybów i ziół. Czas suszenia wynosi około 5-6 godzin, ale trzeba regularnie kontrolować i sprawdzać stan suszących się pomidorów, aby zapobiec przypaleniu. W przypadku suszenia w piekarniku, ustawiamy temperaturę na 60-70 stopni i uchylamy drzwiczki. Jeśli posiadamy funkcję termoobiegu, warto z niej skorzystać, ponieważ ułatwi to proces suszenia. Pomidory powinno się wyjąć z piekarnika, gdy staną się suche i będą miały pomarszczone brzegi, ale zachowają elastyczność w środku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Suszone pomarańcze
Następny przepis: Suszone pomidory w oleju