Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami to doskonały sposób na wzbogacenie codziennego menu o niezwykle zdrowe składniki. Seler, zasłynął ze swoich detoksykujących właściwości, a rodzynek słodki smak idealnie kontrastuje z jego naturalną goryczką. Taka sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb, a także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Ten przepis to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zdrowe i lekkie jedzenie. Przygotowanie tej surówki nie zajmuje dużo czasu, a jej walory smakowe na pewno przekonają do siebie każdego smakosza. To sałatka, która z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Surówka z selera z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Rodzynki namoczyć. W filiżance wymieszać majonez, śmietanę, skórkę otartą z cytryny i pieprz. Selera obrać, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać. Do miski przełożyć seler, dodać odsączone rodzynki. Całość polać sosem i wymieszać.

Słowa kluczowe: sałatka seler z rodzynkami, surówka z selera z rodzynkami przepis, sałatka selerowa z rodzynkami, surówka z selera konserwowego i rodzynek, seler z rodzynkami, surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami – dodatkowe informacje

Jeśli chcesz by surówka byłą bardziej wytrawna w wersji dla dorosłych możesz rodzynki namoczyć w białym wytrawnym winie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z selera, jabłka i marchewki
Następny przepis: Surówka z selera, marchewki i pora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode