Surówka z selera z rodzynkami
Surówka z selera z rodzynkami to doskonały sposób na wzbogacenie codziennego menu o niezwykle zdrowe składniki. Seler, zasłynął ze swoich detoksykujących właściwości, a rodzynek słodki smak idealnie kontrastuje z jego naturalną goryczką. Taka sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb, a także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Ten przepis to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zdrowe i lekkie jedzenie. Przygotowanie tej surówki nie zajmuje dużo czasu, a jej walory smakowe na pewno przekonają do siebie każdego smakosza. To sałatka, która z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości.
admin
Składniki:
- 1 seler korzeniowy
- 1/2 szklanki rodzynek
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Surówka z selera z rodzynkami – jak zrobić?
- Rodzynki namoczyć. W filiżance wymieszać majonez, śmietanę, skórkę otartą z cytryny i pieprz. Selera obrać, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać. Do miski przełożyć seler, dodać odsączone rodzynki. Całość polać sosem i wymieszać.
Słowa kluczowe: sałatka seler z rodzynkami, surówka z selera z rodzynkami przepis, sałatka selerowa z rodzynkami, surówka z selera konserwowego i rodzynek, seler z rodzynkami, surówka z selera z rodzynkami
Surówka z selera z rodzynkami – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz by surówka byłą bardziej wytrawna w wersji dla dorosłych możesz rodzynki namoczyć w białym wytrawnym winie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z selera, jabłka i marchewki
Następny przepis: Surówka z selera, marchewki i pora