Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla

Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla

Wypoczynek na świeżym powietrzu, który wiąże się z rozpalaniem grilla, to ulubiona forma spędzania wolnego czasu wielu z nas. Kiełbaski, karkówka czy inna ulubiona pieczywo grilla to przysmaki, które możemy poprawić odpowiednimi dodatkami. Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla to propozycja, która doda lekkości i świeżości potrawom z grilla. Jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle prosta w przygotowaniu. Poza tym kapusta to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Kminek dodaje smaku, ale działa też korzystnie na układ trawienny, szczególnie po obfitym posiłku.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 7 łyżek octu balsamicznego

Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Całość umieszczamy w misce, dodajemy sól, cukier i kminek, mieszamy i zostawiamy na około 2 godziny, aby kapusta puściła sok. Następnie dodajemy olej i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i chłodzimy w lodówce aż przejdzie smakami.

Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla – dodatkowe informacje

Zamiast kminku całego można użyć kminku mielonego.

Jeśli nie lubimy w ogóle kminku, możemy użyć cząbru.

Surówkę bez obaw możemy przechowywać do następnego dnia w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z marchwi z orzechami i żurawiną
Następny przepis: Surówka z modrej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode