Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla
Wypoczynek na świeżym powietrzu, który wiąże się z rozpalaniem grilla, to ulubiona forma spędzania wolnego czasu wielu z nas. Kiełbaski, karkówka czy inna ulubiona pieczywo grilla to przysmaki, które możemy poprawić odpowiednimi dodatkami. Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla to propozycja, która doda lekkości i świeżości potrawom z grilla. Jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle prosta w przygotowaniu. Poza tym kapusta to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Kminek dodaje smaku, ale działa też korzystnie na układ trawienny, szczególnie po obfitym posiłku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 7 łyżek octu balsamicznego
Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla – jak zrobić?
- Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Całość umieszczamy w misce, dodajemy sól, cukier i kminek, mieszamy i zostawiamy na około 2 godziny, aby kapusta puściła sok. Następnie dodajemy olej i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i chłodzimy w lodówce aż przejdzie smakami.
Surówka z młodej kapusty z kminkiem do mięs i kiełbas z grilla – dodatkowe informacje
Zamiast kminku całego można użyć kminku mielonego.
Jeśli nie lubimy w ogóle kminku, możemy użyć cząbru.
Surówkę bez obaw możemy przechowywać do następnego dnia w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z marchwi z orzechami i żurawiną
Następny przepis: Surówka z modrej kapusty