Surówka z marchwii Gordona Ramseya

Surówka z marchwii Gordona Ramseya

Przygotowanie idealnej surówki z marchwii jest sztuką, a nikt nie opanował jej lepiej niż mistrz Gordon Ramsay. Ten przepis to coś więcej niż tylko sałatka colesław; jest to mieszanka doskonale ukształtowanych smaków, które rozpływają się w ustach. Marchew jest głównym składnikiem, współdziałającym z pozostałymi składnikami, aby przynieść doświadczenie kulinarne, które nie można przeoczyć. Surówka z marchwii Gordona Ramseya najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowana, a jej kuszący wygląd sprawia, że jest tak samo przyjemna dla oka, jak dla podniebienia. Idealna jako dodatek do obiadu lub lekki letni posiłek.

Składniki:

  • – 3 średnie marchewki
  • – sok i skórka z pomarańczy
  • – garść ziaren słonecznika
  • Sos :
  • – 1 łyżeczka miodu
  • – 1 łyżeczka musztardy
  • – 1 łyżka soku z cytryny (lub opcjonalnie ocet winny)
  • – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • – dużo koperku suszonego
  • – ew. sól, pieprz do smaku

Surówka z marchwii Gordona Ramsaya – jak zrobić?

  1. 1.
    Składniki sosu łączymy dokładnie ze sobą. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok – dodajemy do marchwi. Pestki słonecznika podprażamy na patelni (w oryginalnym przepisie tego nie było, ale ja wolę takie pestki). Znów dodajemy do marchwi – łączymy wszystko z sosem.

Surówka z marchwii Gordona Ramseya – dodatkowe informacje

W oryginalnym przepisie surówki Gordona Ramseya były jeszcze pestki z dyni a do sosu była dodana posiekana świeża kolendra – ja nie miałam tych składników w domu akurat więc zrobiłam bez ale można dodać również takie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z marchwi z chrzanem
Następny przepis: Surówka z marchwi z orzechami i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode