Surówka z marchwii Gordona Ramseya
Przygotowanie idealnej surówki z marchwii jest sztuką, a nikt nie opanował jej lepiej niż mistrz Gordon Ramsay. Ten przepis to coś więcej niż tylko sałatka colesław; jest to mieszanka doskonale ukształtowanych smaków, które rozpływają się w ustach. Marchew jest głównym składnikiem, współdziałającym z pozostałymi składnikami, aby przynieść doświadczenie kulinarne, które nie można przeoczyć. Surówka z marchwii Gordona Ramseya najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowana, a jej kuszący wygląd sprawia, że jest tak samo przyjemna dla oka, jak dla podniebienia. Idealna jako dodatek do obiadu lub lekki letni posiłek.
admin
Składniki:
- – 3 średnie marchewki
- – sok i skórka z pomarańczy
- – garść ziaren słonecznika
- Sos :
- – 1 łyżeczka miodu
- – 1 łyżeczka musztardy
- – 1 łyżka soku z cytryny (lub opcjonalnie ocet winny)
- – 3 łyżki oliwy z oliwek
- – dużo koperku suszonego
- – ew. sól, pieprz do smaku
Surówka z marchwii Gordona Ramsaya – jak zrobić?
-
1.
Składniki sosu łączymy dokładnie ze sobą. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok – dodajemy do marchwi. Pestki słonecznika podprażamy na patelni (w oryginalnym przepisie tego nie było, ale ja wolę takie pestki). Znów dodajemy do marchwi – łączymy wszystko z sosem.
Surówka z marchwii Gordona Ramseya – dodatkowe informacje
W oryginalnym przepisie surówki Gordona Ramseya były jeszcze pestki z dyni a do sosu była dodana posiekana świeża kolendra – ja nie miałam tych składników w domu akurat więc zrobiłam bez ale można dodać również takie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z marchwi z chrzanem
Następny przepis: Surówka z marchwi z orzechami i żurawiną