Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Poznaj delikatną i chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem śmietany, która przyniesie do Twojego stołu świeżość i niebanalny smak. To doskonałe danie na każdą porę roku, choć szczególnie smakuje w ciepłe, letnie dni. Prosta w wykonaniu, ale niesamowicie smaczna, ta surówka zaskoczy Cię swoją mnogością smaków. Zapraszamy do poznania bliżej tej dietetycznej i pożywnej propozycji, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb, a także jako samodzielne, lekkie danie.

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • cebula
  • natka pietruszki lub zielony koper
  • gęsta śmietana
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy lub ocet
  • pieprz

Surówka z kapusty pekińskiej – jak zrobić?

  1. Kapustę kroimy w paseczki, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę (jeśli dodajemy paprykę lub kukurydzę to też razem wrzucamy), wsypujemy pietruszkę lub koper.
  2. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem. Na koniec dajemy śmietanę i razem wszystko mieszamy. Pasuje prawie do każdego dania obiadowego.

Surówka z kapusty pekińskiej – dodatkowe informacje

Do tej surówki możemy dodać kukurydzę z puszki lub paprykę świeżą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z kapusty na chińską nutę
Następny przepis: Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode