Surówka z kapusty pekińskiej
Poznaj delikatną i chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem śmietany, która przyniesie do Twojego stołu świeżość i niebanalny smak. To doskonałe danie na każdą porę roku, choć szczególnie smakuje w ciepłe, letnie dni. Prosta w wykonaniu, ale niesamowicie smaczna, ta surówka zaskoczy Cię swoją mnogością smaków. Zapraszamy do poznania bliżej tej dietetycznej i pożywnej propozycji, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb, a także jako samodzielne, lekkie danie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kapusta pekińska
- cebula
- natka pietruszki lub zielony koper
- gęsta śmietana
- sól
- cukier
- kwasek cytrynowy lub ocet
- pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej – jak zrobić?
- Kapustę kroimy w paseczki, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę (jeśli dodajemy paprykę lub kukurydzę to też razem wrzucamy), wsypujemy pietruszkę lub koper.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem. Na koniec dajemy śmietanę i razem wszystko mieszamy. Pasuje prawie do każdego dania obiadowego.
Surówka z kapusty pekińskiej – dodatkowe informacje
Do tej surówki możemy dodać kukurydzę z puszki lub paprykę świeżą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kapusty na chińską nutę
Następny przepis: Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem