Surówka z kapusty na chińską nutę
Ta orientalna wydanie klasycznej surówki z kiszonej kapusty dodaje do zestawu składników tradycyjne elementy kuchni chińskiej. Zaskakujące połączenie smaków sprawia, że „Surówka z kapusty na chińską nutę” to wyjątkowe i oryginalne danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznych kulinarnych doświadczeń. Niezwykle odświeżająca, zaskakująco aromatyczna i pełna chrupkiej konsystencji, stanowi idealną propozycję na letnie pikniki czy rodzinne spotkania. Ta uniwersalna surówka będzie doskonale komponować się zarówno z mięsem, jak i rybą, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a wręcz przyjemne. Wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie się niebanalnym smakiem.
admin
Składniki:
- 1/2 średniej główki kapusty białej
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki octu
- 1-1,5 płaskiej łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony
Surówka z kiszonej kapusty po chińsku – jak zrobić?
- Kapustę poszatkować.
- Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i wymieszać.
- Do drugiego garnka wlać olej i ocet.
- Dodać cukier, sól oraz szczyptę pieprzu i zagotować.
- Warzywa zalać gorącą zalewą, wymieszać i odstawić na minimum 4-5 godzin, aby „przeszły” zalewą.
Surówka z kapusty na chińską nutę – dodatkowe informacje
Surówka z kiszonej kapusty po chińsku najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kapusty kiszonej i pora
Następny przepis: Surówka z kapusty pekińskiej