Surówka z kapusty na chińską nutę

Surówka z kapusty na chińską nutę

Ta orientalna wydanie klasycznej surówki z kiszonej kapusty dodaje do zestawu składników tradycyjne elementy kuchni chińskiej. Zaskakujące połączenie smaków sprawia, że „Surówka z kapusty na chińską nutę” to wyjątkowe i oryginalne danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznych kulinarnych doświadczeń. Niezwykle odświeżająca, zaskakująco aromatyczna i pełna chrupkiej konsystencji, stanowi idealną propozycję na letnie pikniki czy rodzinne spotkania. Ta uniwersalna surówka będzie doskonale komponować się zarówno z mięsem, jak i rybą, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a wręcz przyjemne. Wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie się niebanalnym smakiem.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu
  • 1-1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony

Surówka z kiszonej kapusty po chińsku – jak zrobić?

  1. Kapustę poszatkować.
  2. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebulę pokroić w piórka.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i wymieszać.
  6. Do drugiego garnka wlać olej i ocet.
  7. Dodać cukier, sól oraz szczyptę pieprzu i zagotować.
  8. Warzywa zalać gorącą zalewą, wymieszać i odstawić na minimum 4-5 godzin, aby „przeszły” zalewą.

Surówka z kapusty na chińską nutę – dodatkowe informacje

Surówka z kiszonej kapusty po chińsku najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z kapusty kiszonej i pora
Następny przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode