Surówka z kapusty kiszonej i pora
Surówka z kiszonej kapusty i pora to tradycyjne danie zimowe, cenione za swoje zdrowotne właściwości. Jest nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i błonnika. To doskonała propozycja na przystawkę czy dodatek do obiadu. Kiszonka dzięki swoim probiotycznym właściwościom wzmacnia nasz układ odpornościowy, a por dodaje potrawie aromatu i ostrości. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na codziennej rodzinnej kolacji, jak i na specjalnym spotkaniu z przyjaciółmi. Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na zdrową surówkę, ta propozycja na pewno spełni Twoje oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty
- 1/2 pora
- 1 jabłko
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 marchewka
- szczypta cukru i soli, pieprz
- 2 łyżki oleju
Surówka z kiszonej kapusty i pora – jak zrobić?
- Kapustę posiekaj, dodaj startą marchew i jabłko.
- Pora pokrój w półplasterki i dodaj do surówki.
- Paprykę pokrój w paseczki. Dodaj do pozostałych warzyw.
- Dodaj cukier, sól i pieprz oraz olej. Dokładnie wymieszaj.
Surówka z kapusty kiszonej i pora – dodatkowe informacje
Do surówki z kiszonej kapusty i pora możesz dodać kminek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem
Następny przepis: Surówka z kapusty na chińską nutę