Surówka z kalarepy w towarzystwie marchewki , jabłka i pora z nutą cytryny i czosnku
Ta zdrowa i kolorowa sałatka to prawdziwy raj dla miłośników intensywnych smaków. Połączenie chrupiącej kalarepy, soczystych jabłek i marchewki tworzy nie tylko wyjątkowo atrakcyjny wizualnie mix, ale również kompozycję pełną różnorodnych doznań. Delikatna słodycz owoców i warzyw idealnie komponuje się z ostrymi nutami pora i czosnku, zaś dodatek świeżej cytryny podkreśla charakter całości, dodając sałatce lekkości. Surówka z kalarepy i pora to doskonały wybór na lekki lunch, urozmaicenie kolacji, czy dodatek do grillowanych dań. Wszyscy miłośnicy niebanalnych smaków powinni spróbować tej niezwykłej kompozycji.
admin
Składniki:
- 1 duża kalarepa
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 15 cm białej części pora
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 3 łyżki prażonych ziaren – dynia, pinia, słonecznik
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
Surówka z kalarepy w towarzystwie marchewki, jabłka i pora z nutą cytryny i czosnku – jak zrobić?
- 1. Pora kroję w pół plasterki, dodaję do niego obraną ze skórki i startą na tarce o dużych oczkach kalarepę, posypuję cukrem i dwiema szczyptami soli, mieszam, odstawiam na 15 minut.
- 2. Marchewkę obieram, trę na tarce o dużych oczkach.
- 3. Jabłka obieram, kroję w słupki, polewam sokiem z cytryny, mieszam.
- 4. Pora i kalarepę odsączam z soku, dodaję marchewkę, jabłka, czosnek, majonez, jogurt, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, mieszam.
- 5. Przed podaniem surówkę posypuję posiekanym czosnkiem i prażonymi ziarnami.
Surówka z kalarepy w towarzystwie marchewki, jabłka i pora z nutą cytryny i czosnku – dodatkowe informacje
Surówka z kalarepy i pora to idealna przystawka do dań obiadowych. Może również stanowić pełnowartościową kolację.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kalafiora i orzechów
Następny przepis: Surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka ze słodką śmietaną i koperkiem