SURÓWKA Z KALAREPY

SURÓWKA Z KALAREPY

Witamy w kuchni pełnej smaku i świeżych składników. Dziś prezentujemy przepis na wyjątkową, lekką surówkę – Surówka z Kalarepy. Zdrowa, sycąca i pełna witamin – idealna do obiadu lub jako dodatek do drugiego dania. Często składnikiem tej surówki są także jabłka oraz marchewki, które razem z kalarepą tworzą niepowtarzalny smak. Jest to danie niezwykle popularne, można znaleźć wiele jego odmian w różnych miejscach świata. Bez względu, czy szukasz przepisu na sałatkę z kalarepki, czy kalarepę kwestią smaku – ta surówka na pewno Cię zainteresuje.

Składniki:

  • 1 sztuka kalarepy
  • 1 sztuka jabłka
  • 2 sztuki małych lub 1 sztuka większej marchewki
  • koperek
  • łyżka majonezu
  • łyżka greckiego jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo zmielony do smaku

Surówka z kalarepy – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki.
    składniki
  2. Obierz marchew, jabłko i kalarepkę.
    kalarepa
  3. Starł kalarepę na tarce o grubych oczkach.
    starta kalarepa
  4. Następnie starł marchew.
    Użyj tarki o drobnych oczkach.
    starta marchew
  5. Ostatnie do startcia poszło jabłko.
    jabłko
  6. Skrop je sokiem z cytryny.
    Wsyp pokrojony koperek.
    surówka
  7. Wymieszaj składniki z majonezem i jogurtem.
    Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza.
    Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy.
    Przypraw sałatkę solą i pieprzem.
    Smacznego!
    surówka z kalarepy jabłka i marchwi

Surówka z kalarepy – dodatkowe informacje

Można dodać również rzodkiewkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z czerwonej kapusty z marchewką
Następny przepis: Surówka z kalafiora i orzechów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode