SURÓWKA Z KALAREPY
Witamy w kuchni pełnej smaku i świeżych składników. Dziś prezentujemy przepis na wyjątkową, lekką surówkę – Surówka z Kalarepy. Zdrowa, sycąca i pełna witamin – idealna do obiadu lub jako dodatek do drugiego dania. Często składnikiem tej surówki są także jabłka oraz marchewki, które razem z kalarepą tworzą niepowtarzalny smak. Jest to danie niezwykle popularne, można znaleźć wiele jego odmian w różnych miejscach świata. Bez względu, czy szukasz przepisu na sałatkę z kalarepki, czy kalarepę kwestią smaku – ta surówka na pewno Cię zainteresuje.
admin
Składniki:
- 1 sztuka kalarepy
- 1 sztuka jabłka
- 2 sztuki małych lub 1 sztuka większej marchewki
- koperek
- łyżka majonezu
- łyżka greckiego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz świeżo zmielony do smaku
Surówka z kalarepy – jak zrobić?
-
Przygotuj składniki.
-
Obierz marchew, jabłko i kalarepkę.
-
Starł kalarepę na tarce o grubych oczkach.
-
Następnie starł marchew.
Użyj tarki o drobnych oczkach.
-
Ostatnie do startcia poszło jabłko.
-
Skrop je sokiem z cytryny.
Wsyp pokrojony koperek.
-
Wymieszaj składniki z majonezem i jogurtem.
Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza.
Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy.
Przypraw sałatkę solą i pieprzem.
Smacznego!
Surówka z kalarepy – dodatkowe informacje
Można dodać również rzodkiewkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z czerwonej kapusty z marchewką
Następny przepis: Surówka z kalafiora i orzechów