Surówka z czerwonej kapusty z marchewką
Przygotuj pyszną i świeżą Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, która z pewnością doda koloru i chrupkości do każdego posiłku. Jest to proste danie, które można łatwo przygotować i serwować jako dodatek do obiadu lub kolacji. Marchewka i czerwona kapusta nie tylko dodają smaku, ale także dostarczają mnóstwo istotnych witamin i składników odżywczych. Ta surówka jest idealna dla osób szukających zdrowych i smacznych opcji na posiłek. Bez względu na okazję, ta surówka z czerwonej kapusty i marchewki zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju potrawami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- kawałek pora
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- olej
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką – jak zrobić?
- Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na kilka minut żeby zmiękła.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pól plastry.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej.
- Doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Słowa kluczowe: surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką – dodatkowe informacje
Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką warto wstawić na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną
Następny przepis: Surówka z kalarepki, pomidora i ogórka