Surówka z czerwonej kapusty z marchewką

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką

Przygotuj pyszną i świeżą Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, która z pewnością doda koloru i chrupkości do każdego posiłku. Jest to proste danie, które można łatwo przygotować i serwować jako dodatek do obiadu lub kolacji. Marchewka i czerwona kapusta nie tylko dodają smaku, ale także dostarczają mnóstwo istotnych witamin i składników odżywczych. Ta surówka jest idealna dla osób szukających zdrowych i smacznych opcji na posiłek. Bez względu na okazję, ta surówka z czerwonej kapusty i marchewki zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju potrawami.

Składniki:

  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • olej

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na kilka minut żeby zmiękła.
  2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pól plastry.
  3. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  5. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej.
  6. Doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.

Słowa kluczowe: surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką – dodatkowe informacje

Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką warto wstawić na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną
Następny przepis: Surówka z kalarepki, pomidora i ogórka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode