Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną to idealne połączenie smaków i kolorów. Ten klasyczny dodatek do dania głównego to prawdziwa eksplozja witamin, która nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także doskonale ozdobi każdy stół. Mając na uwadze, że czerwona kapusta jest pełna błonnika i antyoksydantów, a jabłka i żurawina dostarczają dodatkowej witaminy C, ten przepis to prawdziwe bogactwo dla zdrowia. Możemy śmiało nazwać go małym skarbem kuchni sezonowej, który doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań.
admin
Składniki:
- ½ małej główki czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 mała czerwona cebula
- sok z ½ małej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
- ½ małej łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną – jak zrobić?
-
Kapustę ścieram na tarce o grubych oczkach (lub można też poszatkować), polewam sokiem z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 min. Następnie dodaję sól i cukier. Cebulę drobno kroję.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do kapusty. Dodaję również suszoną żurawinę. Oliwę mieszam razem z musztardą, dodaję do surówki przed podaniem, wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest potrzeba. Smacznego!
Słowa kluczowe: surówka z czerwonej kapusty z żurawiną, czerwona kapusta z żurawiną
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną – dodatkowe informacje
Surówkę możemy przygotować również bez żurawiny albo np. z rodzynkami 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami
Następny przepis: Surówka z czerwonej kapusty z marchewką