SURÓWKA Z CYKORII

SURÓWKA Z CYKORII

Pasja do prostego, ale smacznego jedzenia sprawia, że często sięgamy po zdrowe i nieoczywiste składniki, takie jak cykoria. Biorąc pod uwagę jej goryczkowy smak, który harmonizuje z wieloma innymi smakami, cykoria doskonale sprawdza się jako główny składnik surówki. Dlatego też proponujemy Państwu przepis na surówkę z cykorii – lekką i odświeżającą propozycję na obiad. Ta surówka dosłownie tchnie w naszego ducha z pomocą swojego orzeźwiającego i jednocześnie eleganckiego smaku. Jego prostota była dla nas kluczem do odkrycia tej kulinarnego skarbu.

Składniki:

  • 3 cykorie
  • 2 słodkie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 30-50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany jogurtowej
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • 2 łyżeczki octu winnego np. jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku (starty lub wyciśnięty przez praskę)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Surówka z cykorii – jak zrobić?

  1. Cykorie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam twarde głąby.
  2. Pokroiłam na mniejsze kawałki.
  3. Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  4. W miseczce połączyłam składniki na sos.
  5. Polałam nim cykorię.
  6. Wymieszałam.

SURÓWKA Z CYKORII – dodatkowe informacje

Warzywo cykoria, doskonałe do przygotowania surówek, powinno być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, aby zachować swoje zdrowotne oraz smakowe walory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z buraków z zakwasu
Następny przepis: Surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode