SURÓWKA Z CYKORII
Pasja do prostego, ale smacznego jedzenia sprawia, że często sięgamy po zdrowe i nieoczywiste składniki, takie jak cykoria. Biorąc pod uwagę jej goryczkowy smak, który harmonizuje z wieloma innymi smakami, cykoria doskonale sprawdza się jako główny składnik surówki. Dlatego też proponujemy Państwu przepis na surówkę z cykorii – lekką i odświeżającą propozycję na obiad. Ta surówka dosłownie tchnie w naszego ducha z pomocą swojego orzeźwiającego i jednocześnie eleganckiego smaku. Jego prostota była dla nas kluczem do odkrycia tej kulinarnego skarbu.
admin
Składniki:
- 3 cykorie
- 2 słodkie jabłka
- sok z połowy cytryny
- 30-50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 200 ml śmietany jogurtowej
- 1 łyżeczka musztardy np. dijon
- 2 łyżeczki octu winnego np. jabłkowego
- 1 ząbek czosnku (starty lub wyciśnięty przez praskę)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Surówka z cykorii – jak zrobić?
- Cykorie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam twarde głąby.
- Pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- W miseczce połączyłam składniki na sos.
- Polałam nim cykorię.
- Wymieszałam.
SURÓWKA Z CYKORII – dodatkowe informacje
Warzywo cykoria, doskonałe do przygotowania surówek, powinno być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, aby zachować swoje zdrowotne oraz smakowe walory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z buraków z zakwasu
Następny przepis: Surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami