Surówka z buraków z zakwasu
Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać buraki z zakwasu w swojej kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Surówka z buraków z zakwasu to zdrowa i smaczna propozycja, która idealnie pasuje jako dodatek do drugiego dania. Jest barwna, pełna witamin i niezwykle aromatyczna. Jej wyrazisty smak zdumiewa wszystkich miłośników buraków. Idealnie sprawdza się też podczas zimowych miesięcy, gdy buraki są w sezonie, ale dzięki zakwasowi możemy cieszyć się tą surówką przez cały rok. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłów na zdrowe i apetyczne sałatki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kilka buraków z zakwasu
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa lub olej
Surówka z buraków z zakwasu – jak zrobić?
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Buraki pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Skropić sokiem z cytryny i dodać przeciśnięty przez prasę czosnek.
- Dodać 2-3 łyżki oliwy.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać schłodzoną do obiadu.
Smacznego!
Surówka z buraków z zakwasu – dodatkowe informacje
Jabłka i buraki można zetrzeć na tarce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka obiadowa z buraczków
Następny przepis: SURÓWKA Z CYKORII