Surówka z buraków z zakwasu

Surówka z buraków z zakwasu

Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać buraki z zakwasu w swojej kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Surówka z buraków z zakwasu to zdrowa i smaczna propozycja, która idealnie pasuje jako dodatek do drugiego dania. Jest barwna, pełna witamin i niezwykle aromatyczna. Jej wyrazisty smak zdumiewa wszystkich miłośników buraków. Idealnie sprawdza się też podczas zimowych miesięcy, gdy buraki są w sezonie, ale dzięki zakwasowi możemy cieszyć się tą surówką przez cały rok. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłów na zdrowe i apetyczne sałatki.

Składniki:

  • Kilka buraków z zakwasu
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa lub olej

Surówka z buraków z zakwasu – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Buraki pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  4. Skropić sokiem z cytryny i dodać przeciśnięty przez prasę czosnek.
  5. Dodać 2-3 łyżki oliwy.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać schłodzoną do obiadu.

Smacznego!

Surówka z buraków z zakwasu – dodatkowe informacje

Jabłka i buraki można zetrzeć na tarce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka obiadowa z buraczków
Następny przepis: SURÓWKA Z CYKORII

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode