Surówka z brokuła
Pyszna i zdrowa surówka z brokuła to prosty i szybki sposób, aby wzbogacić swój posiłek o cenne witaminy i składniki mineralne. Brokuł pełen jest błonnika, witaminy C i potasu, a dodatkowo, jest bardzo niskokaloryczny. Ta surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadowego mięsa czy wegetariańskich kotletów. Jej świeży, delikatnie goryczkowy smak idealnie wpisuje się w koncepcję lekkich, ale sycących sałatek. Swoją uniwersalność surówka z brokuła zawdzięcza łatwo dostępnym składnikom – jej przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.
admin
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Surówka z brokuła – jak zrobić?
- Brokuł sparzyć chwilkę wrzątkiem następnie zalać zimną wodą.
- Pokroić w plasterki.
- Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny.
- Mieszamy i gotowe.
Surówka z brokuła – dodatkowe informacje
Można dodać 1 łyżeczkę majonezu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Następny przepis: Surówka obiadowa z buraczków