Surówka z brokuła

Surówka z brokuła

Pyszna i zdrowa surówka z brokuła to prosty i szybki sposób, aby wzbogacić swój posiłek o cenne witaminy i składniki mineralne. Brokuł pełen jest błonnika, witaminy C i potasu, a dodatkowo, jest bardzo niskokaloryczny. Ta surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadowego mięsa czy wegetariańskich kotletów. Jej świeży, delikatnie goryczkowy smak idealnie wpisuje się w koncepcję lekkich, ale sycących sałatek. Swoją uniwersalność surówka z brokuła zawdzięcza łatwo dostępnym składnikom – jej przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

Składniki:

  • kilka różyczek brokuła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Surówka z brokuła – jak zrobić?

  1. Brokuł sparzyć chwilkę wrzątkiem następnie zalać zimną wodą.
  2. Pokroić w plasterki.
  3. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny.
  4. Mieszamy i gotowe.

Surówka z brokuła – dodatkowe informacje

Można dodać 1 łyżeczkę majonezu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Następny przepis: Surówka obiadowa z buraczków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode