Surówka porowa
Z Doświadczenia wiemy, jak ważne są zdrowe i pełnowartościowe posiłki, dlatego dziś przedstawiamy niezwykle prosty w przygotowaniu przepis na surówkę porową. To energetyzująca, świeża i doskonała alternatywa dla klasycznej surówki z białej kapusty. Jest też fantastycznym dodatkiem do mięs czy dań jarskich. Surówka porowa, dzięki wykorzystaniu soczystych, świeżych porów stanie się prawdziwym hitem Twojego jadłospisu. Ten wykwintny dodatek do obiadu czy kolacji z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich domowników. Przygotowanie tej surówki nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz.
admin
Składniki:
- 300 g świeżego pora
- 65 g obranej marchewki
- 135 g obranego jabłka kwaskowego
- sól, cukier, sok z cytryny – do smaku
- zielony koperek
- Sos:
- 1 łyżka czubata chrzanu z żurawiną
- 3 łyżki śmietanki kremówki
Surówka porowa – jak zrobić?
- Świeży por dokładnie myjemy, osuszamy.
- Kroimy pora w cienkie półplasterki.
- Wsypujemy do miski szklanej. Lekko solimy.
- Myjemy, obieramy marchew i jabłko.
- Marchew ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Jabłko ścieramy na dużych oczkach.
- Skrapiamy warzywa i jabłko sokiem z cytryny. Doprawiamy, lekko mieszamy.
-
Przygotowujemy sos:
Mieszamy razem chrzan ze śmietanką na gładką masę.
Polewamy nim surówkę. Lekko mieszamy. - Surówkę podajemy od razu jako dodatek do mięsa, ryb, jajek sadzonych, wędlin.
- Dekorujemy według uznania.
- Smacznego 🙂
Surówka porowa – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś chce, aby por był mniej ostry, może go sparzyć wrzątkiem, po pokrojeniu. Surówkę możemy jeść do obiadu i mięsa lub na śniadanie, czy kolację z pieczywem i wędliną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: surówka obiadowa z kapusty ogórka i pomidora
Następny przepis: Surówka porowa