Surówka obiadowa z buraczków
Surówka obiadowa z buraczków to zdrowa i smaczna alternatywa dla typowych sałatek. Ta pyszna potrawa jest bogata w witaminy i składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowia i dobrej formy fizycznej. Wyrazisty smak buraczków zachwyci wielu miłośników warzyw, a prostota i szybkość wykonania przepisu przyciągnie tych, którzy cenią sobie ekonomię czasu. Surówka z buraczków to idealne uzupełnienie każdego obiadu, dodatek do grilla czy też lekka przekąska. Nadaje się zarówno na codzienną konsumpcję, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 450 g ugotowanych buraków
- 1 mała cebula czerwona
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- DODATKI
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
„surówka” obiadowa z buraczków – jak zrobić?
- Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 – 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.
- Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, ogórka oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
- Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce.
* Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.
Surówka obiadowa z buraczków – dodatkowe informacje
Sałatka z buraczkami jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.