Surówka obiadowa z buraczków

Surówka obiadowa z buraczków

Surówka obiadowa z buraczków to zdrowa i smaczna alternatywa dla typowych sałatek. Ta pyszna potrawa jest bogata w witaminy i składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowia i dobrej formy fizycznej. Wyrazisty smak buraczków zachwyci wielu miłośników warzyw, a prostota i szybkość wykonania przepisu przyciągnie tych, którzy cenią sobie ekonomię czasu. Surówka z buraczków to idealne uzupełnienie każdego obiadu, dodatek do grilla czy też lekka przekąska. Nadaje się zarówno na codzienną konsumpcję, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • 450 g ugotowanych buraków
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • DODATKI
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

„surówka” obiadowa z buraczków – jak zrobić?

  1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 – 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.
  2. * Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.

  3. Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, ogórka oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
  4. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce.

Surówka obiadowa z buraczków – dodatkowe informacje

Sałatka z buraczkami jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z brokuła
Następny przepis: Pyszna surówka z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode