Surówka obiadowa z białej kapusty
Składniki:
- ¼ średniej główki białej kapusty
- 1 średnie jabłko
- 2-3 średnie marchewki
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- Sok z cytryny i cukier do smaku
- Olej lub oliwa z oliwek
Surówka obiadowa z białej kapusty – jak zrobić?
- Kapustę pokroić drobno i posypać solą, ugnieść trochę i odstawić na pół godziny aby zmiękła. Jabłko i marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić drobno. Zmiękczoną kapustę odcisnąć i wymieszać razem z marchwią, jabłkiem i cebulą.
- Doprawić pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Dodać olej i wymieszać. Odstawić na 15 minut by się „przegryzła”.
Podawać do kotletów schabowych jak i mielonych ale najlepiej smakuje do pieczonego kurczaka i kotletów z piersi kurczaka.
xxxx – dodatkowe informacje
Białą kapustę można zastąpić kapustą pekińską, reszta składników identyczna jak w tym przepisie, tyle że kapusty pekińskiej nie odstawiamy z solą aby zmiękła tylko kroimy z resztą składników i od razu mieszamy.
Podana porcja starcza dla 4 osób na obiad, ilość składników można dowolnie zwiększać lub zmniejszać, w zależności ile chcemy mieć surówki i dla ilu osób.
Surówkę przygotowuje się znacznie szybciej niż 40 minut, jednak doliczyłam czas, gdy kapusta jest odstawiona do zmiękczenia. Jednak można ją skroić znacznie wcześniej lub może odstać w czasie, gdy np. smażymy kotlety, a potem już tylko dodajemy resztę warzyw i gotowa surówka.
Można również dodać majonez i w ten sposób zyskamy nowy rodzaj surówki. Ja przeważnie tak robię, gdy zostaje mi sporo surówki i na drugi czy trzeci dzień jest ona już jakby „nieświeża” w smaku. Wtedy dodaję majonez i jest super surówka, zupełnie inna w smaku niż z samą oliwą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka na słodko z kiszonej kapusty i marchewki z dodatkiem jabłka
Następny przepis: Surówka porowa