Surówka obiadowa z białej kapusty

Surówka obiadowa z białej kapusty

Zapraszam na pyszną, chrupiącą surówkę obiadową z białej kapusty. To idealna propozycja na zdrowy i lekki dodatek do głównego dania. Ta smaczna i kolorowa sałatka, bogata w błonnik i witaminy, przyniesie ulgę dla naszego organizmu. Surówkę obiadową z białej kapusty można przygotować z niewielką ilością składników, które zazwyczaj mamy w domu, a jej prostota i szybkość wykonania zadowoli każdą zapracowaną osobę. Ta uniwersalna sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Niezależnie od sytuacji, zawsze będzie smakować wyśmienicie!

Składniki:

  • ¼ średniej główki białej kapusty
  • 1 średnie jabłko
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz
  • Sok z cytryny i cukier do smaku
  • Olej lub oliwa z oliwek

Surówka obiadowa z białej kapusty – jak zrobić?

  1. Kapustę pokroić drobno i posypać solą, ugnieść trochę i odstawić na pół godziny aby zmiękła. Jabłko i marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić drobno. Zmiękczoną kapustę odcisnąć i wymieszać razem z marchwią, jabłkiem i cebulą.
  2. Doprawić pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Dodać olej i wymieszać. Odstawić na 15 minut by się „przegryzła”.
    Podawać do kotletów schabowych jak i mielonych ale najlepiej smakuje do pieczonego kurczaka i kotletów z piersi kurczaka.

xxxx – dodatkowe informacje

Białą kapustę można zastąpić kapustą pekińską, reszta składników identyczna jak w tym przepisie, tyle że kapusty pekińskiej nie odstawiamy z solą aby zmiękła tylko kroimy z resztą składników i od razu mieszamy.

Podana porcja starcza dla 4 osób na obiad, ilość składników można dowolnie zwiększać lub zmniejszać, w zależności ile chcemy mieć surówki i dla ilu osób.

Surówkę przygotowuje się znacznie szybciej niż 40 minut, jednak doliczyłam czas, gdy kapusta jest odstawiona do zmiękczenia. Jednak można ją skroić znacznie wcześniej lub może odstać w czasie, gdy np. smażymy kotlety, a potem już tylko dodajemy resztę warzyw i gotowa surówka.

Można również dodać majonez i w ten sposób zyskamy nowy rodzaj surówki. Ja przeważnie tak robię, gdy zostaje mi sporo surówki i na drugi czy trzeci dzień jest ona już jakby „nieświeża” w smaku. Wtedy dodaję majonez i jest super surówka, zupełnie inna w smaku niż z samą oliwą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka na słodko z kiszonej kapusty i marchewki z dodatkiem jabłka
Następny przepis: Surówka porowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode