surówka jak z chińskiej restauracji
Chcesz zaprosić swój podniebienie na podróż do najdalszych zakątków Azji, bez ruszania się z domu? Nasza surówka jak z chińskiej restauracji to doskonały wybór! Starannie dobrane składniki tańczą razem tworząc harmonię smaków, które są zarówno egzotyczne jak i ukochane. To idealne danie dla tych, którzy kochają smak chińskich dań, ale preferują gotować we własnym domu. Bez względu na to, czy planujesz specjalną kolację, czy po prostu szukasz inspiracji na świeży, zdrowy posiłek, ta surówka jest mistrzowska. Zacznij swoją własną chińską przygodę kulinarystyczną, a gwarantujemy, że będziesz wracać po więcej!
admin
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Surówka jak z chińskiej restauracji – jak zrobić?
-
1.
Do garnka wlać olej i ocet, wsypać cukier i sól. Mieszając zagotować i wystudzić (chyba że chcemy zalać gorącą zalewą). Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać w dużej misce i zalać zalewą. Odstawić na minimum dwie godziny, można od czasu do czasu przemieszać, bo zalewa spłynie na dno miski.
porady – dodatkowe informacje
Można przygotować surówkę jak z chińskiej restauracji na dwa sposoby: zalać zimną zalewą lub gorącą i przykryć pokrywką, wtedy kapusta trochę odmięknie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka colesław
Następny przepis: Surówka na słodko z kiszonej kapusty i marchewki z dodatkiem jabłka