Surówka colesław

Surówka colesław

Zaczaruj swoje podniebienie smakiem znanej i lubianej surówki colesław z tej prostej, ale pysznej wersji przepisu. Zna go każdy, kto choć raz był w Biedronce. To doskonały dodatek do grilla, kanapek czy hamburgerów. Proste składniki: młoda kapusta, tarta marchewka, świeże zioła i kremowy majonez, tworzą połączenie, które urzeka swoją świeżością i chrupkością. Czy jest coś lepszego do złagodzenia smaku pikantnych dań? Jeśli szukasz inspiracji na szybki i łatwy dodatek do wielu potraw lub szukasz pomysłu na wykorzystanie resztek warzyw, ten przepis na surówkę Colesław z Biedronki jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebulka
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, można również użyć kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Surówka colesław – jak zrobić?

  1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, posolić, ugnieść i odstawić na 20 min. Następnie odlać nadmiar wody i zetrzeć na tarce obraną marchewkę.
  2. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, koperek posiekać również drobno i dodać do miski z kapustą.
  3. W małej miseczce przygotować sos, majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, następnie całość przelać do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać.
  4. Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się przegryzły.

Surówka colesław – dodatkowe informacje

Na drugi dzień surówka colesław była jeszcze lepsza jak smaki się przegryzły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka Coleslaw
Następny przepis: surówka jak z chińskiej restauracji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode