Surówka colesław
Zaczaruj swoje podniebienie smakiem znanej i lubianej surówki colesław z tej prostej, ale pysznej wersji przepisu. Zna go każdy, kto choć raz był w Biedronce. To doskonały dodatek do grilla, kanapek czy hamburgerów. Proste składniki: młoda kapusta, tarta marchewka, świeże zioła i kremowy majonez, tworzą połączenie, które urzeka swoją świeżością i chrupkością. Czy jest coś lepszego do złagodzenia smaku pikantnych dań? Jeśli szukasz inspiracji na szybki i łatwy dodatek do wielu potraw lub szukasz pomysłu na wykorzystanie resztek warzyw, ten przepis na surówkę Colesław z Biedronki jest właśnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 średnia cebulka
- pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, można również użyć kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru lub łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Surówka colesław – jak zrobić?
- Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, posolić, ugnieść i odstawić na 20 min. Następnie odlać nadmiar wody i zetrzeć na tarce obraną marchewkę.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, koperek posiekać również drobno i dodać do miski z kapustą.
- W małej miseczce przygotować sos, majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, następnie całość przelać do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się przegryzły.
Surówka colesław – dodatkowe informacje
Na drugi dzień surówka colesław była jeszcze lepsza jak smaki się przegryzły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka Coleslaw
Następny przepis: surówka jak z chińskiej restauracji