Surówka Coleslaw
Surówka Coleslaw to klasyczna propozycja sałatki na bazie jarmużu, która zdobyła swoją popularność dzięki amerykańskiej kuchni. Jędrne, posiekane warzywa: biała kapusta, marchewka oraz cebula, polane są specjalnym sosem opartym na majonezie. To właśnie through te proste składniki surówka Coleslaw zyskała tak dużą międzynarodową popularność. Wyraziste smaki, które łączą się w tej salatce, doskonale komponują się z wieloma daniami, od hamburgerów po dania z grilla. Surówka Coleslaw to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, a jednocześnie sposób na smaczne i wartościowe warzywa, które dostarczają dla nas potrzebne składniki odżywcze.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- Zalewa
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka czubata soli
Surówka coleslaw – jak zrobić?
- Zagotować wszystkie składniki zalewy.
 Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, ząbki czosnku drobno posiekać.
 Warzywa zalać gorącą zalewą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin, mieszając od czasu do czasu.
 Włożyć do słoików, u mnie 3 litrowe słoiki. Kapusty nie pasteryzujemy tylko trzymamy w lodówce.
 Kapusta może stać w lodówce do 3 tygodni.
 Przed użyciem dodać ziarna słonecznika lub pestki dynii.
Surówka Coleslaw – dodatkowe informacje
Wychodzi jej trochę, można więc zmniejszyć proporcje, albo przechowywać w lodówce. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany.
