Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to klasyczna propozycja sałatki na bazie jarmużu, która zdobyła swoją popularność dzięki amerykańskiej kuchni. Jędrne, posiekane warzywa: biała kapusta, marchewka oraz cebula, polane są specjalnym sosem opartym na majonezie. To właśnie through te proste składniki surówka Coleslaw zyskała tak dużą międzynarodową popularność. Wyraziste smaki, które łączą się w tej salatce, doskonale komponują się z wieloma daniami, od hamburgerów po dania z grilla. Surówka Coleslaw to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, a jednocześnie sposób na smaczne i wartościowe warzywa, które dostarczają dla nas potrzebne składniki odżywcze.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • Zalewa
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka czubata soli

Surówka coleslaw – jak zrobić?

  1. Zagotować wszystkie składniki zalewy.
    Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, ząbki czosnku drobno posiekać.
    Warzywa zalać gorącą zalewą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin, mieszając od czasu do czasu.
    Włożyć do słoików, u mnie 3 litrowe słoiki. Kapusty nie pasteryzujemy tylko trzymamy w lodówce.
    Kapusta może stać w lodówce do 3 tygodni.
    Przed użyciem dodać ziarna słonecznika lub pestki dynii.

Surówka Coleslaw – dodatkowe informacje

Wychodzi jej trochę, można więc zmniejszyć proporcje, albo przechowywać w lodówce. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka Colesław
Następny przepis: Surówka colesław

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode