Suflet a'la brownies

Suflet a’la brownies

Nie ma nic bardziej uroczo eleganckiego i jednocześnie prozaicznego, niż suflet. Ten smakowity i delikatny deser jest jednocześnie luksusowy i przytulny, idealny zarówno na elegancki wieczór, jak i na spokojny wieczór przy ulubionym filmie. Niewielki suflet a’la brownies, do którego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet piekarnika, jest twistem na klasycznym przepisie, dodającym odrobinę błyskotliwości do tradycyjnego ciasta czekoladowego. Wykorzystanie mikrofali sprawia, że jest to przepis naprawdę prosty i szybki do wykonania, co nie zmniejsza w żaden sposób jego wyjątkowego charakteru i smaku. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 5 jajek
  • tabliczka gorzkiej czekolady 50%
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • pół kostki masła
  • 5 łyżek mąki (płaskich)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia

Suflet a’la brownies – jak zrobić?

  1. 1.

    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kremową masę. Dodajemy do niej następnie mleko i mąkę. Ubijamy.

  2. 2.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy do masy żółtkowej.

  3. 3.

    Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie przekładamy do masy czekoladowej. lekko mieszamy.

  4. 4.

    Szklane lub ceramiczne naczynie wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niego masę (ma zajmować około pół naczynia, może ciut więcej).

  5. 5.

    Naczynie wkładamy do mikrofali nastawionej na najwyższą moc na 6 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Suflet a’la brownies z mikrofalówki możemy posmarować niewielką ilością czekolady. Podajemy gorące lub schłodzone w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Succotash
Następny przepis: Suflet serowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode