Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy to tradycyjny deser, który z pewnością zasługuje na swoją sławę. Owocowy szlak skrywający się pod cienkim, chrupiącym ciastem zachwyca swoją niepowtarzalnością. W naszym przepisie jabłka łączą siły z miłośnikami rodzynkami podkreślającymi ich słodycz, a cynamon dodaje całości przyjemnej pikantności. Aż chce się delektować każdym kęsem tego tradycyjnego, domowego ciasta. W naszej wersji strudel podawany jest z gęstą, bitą śmietaną – idealnym akcentem, który dopełnia smakowitą całość. Ten strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennego tortowego
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • biszkopty
  • 90 g rodzynek

Strudel jabłkowy – jak zrobić?

  1. Do miski wlać ciepłą wodę, olej, dodać cukier. Wszystko zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
  2. Do wody dodać około 450 g mąki pszennej, mączkę ziemniaczaną, sól i całość wyrobić ręką lub wyrobić hakiem w mikserze na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki wysmarowanej olejem, wierzch ciasta również posmarować olejem. Odstawić na około 1 h.
  3. Międzyczasie obrać jabłka i pokroić w bardzo cienkie plasterki (księżyce). Namoczyć rodzynki. Do jabłek dodać pokruszone biszkopty, celem ustabilizowania konsystencji jabłek. Dodać cynamon i miękkie rodzynki. Całość polać sokiem z cytryny, wymieszać.
  4. Gotowe ciasto podzielić na pół i wyłożyć na cienki obrus posypany resztą mąki. Wstępnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie rozciągać w rękach. Ma być bardzo cienkie. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni termoobieg.
  5. Rozwałkowany płat ciasta obficie skropić roztopionym masłem. Nałożyć połowę jabłek w formie wałka wzdłuż krótszego boku i pomagając sobie obrusem zwijać nadzienie jabłkowe w rulon. Będąc przy końcu, posmarować ostatnią część ciasta masłem wzdłuż jednym ruchem pędzla. Zwinąć rulon do końca. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta.
  6. Rulon ostrożnie przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto z wierzchu posmarować masłem. Piec tylko 10 minut, by jabłka się nie rozgotowały. Upieczony strudel wyjąć z piekarnika i przestudzony oprószyć cukrem pudrem.

Strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem podawany z bitą śmietaną.

Strudel jabłkowy – dodatkowe informacje

Podawać z kleksem niesłodzonej bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strudel francuski z jabłkami
Następny przepis: Stryki śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode