Strudel jabłkowy
Strudel jabłkowy to tradycyjny deser, który z pewnością zasługuje na swoją sławę. Owocowy szlak skrywający się pod cienkim, chrupiącym ciastem zachwyca swoją niepowtarzalnością. W naszym przepisie jabłka łączą siły z miłośnikami rodzynkami podkreślającymi ich słodycz, a cynamon dodaje całości przyjemnej pikantności. Aż chce się delektować każdym kęsem tego tradycyjnego, domowego ciasta. W naszej wersji strudel podawany jest z gęstą, bitą śmietaną – idealnym akcentem, który dopełnia smakowitą całość. Ten strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 500 g mąki pszennego tortowego
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml oleju rzepakowego
- 300 ml ciepłej wody
- 90 g cukru
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka cynamonu
- biszkopty
- 90 g rodzynek
Strudel jabłkowy – jak zrobić?
- Do miski wlać ciepłą wodę, olej, dodać cukier. Wszystko zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
- Do wody dodać około 450 g mąki pszennej, mączkę ziemniaczaną, sól i całość wyrobić ręką lub wyrobić hakiem w mikserze na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki wysmarowanej olejem, wierzch ciasta również posmarować olejem. Odstawić na około 1 h.
- Międzyczasie obrać jabłka i pokroić w bardzo cienkie plasterki (księżyce). Namoczyć rodzynki. Do jabłek dodać pokruszone biszkopty, celem ustabilizowania konsystencji jabłek. Dodać cynamon i miękkie rodzynki. Całość polać sokiem z cytryny, wymieszać.
- Gotowe ciasto podzielić na pół i wyłożyć na cienki obrus posypany resztą mąki. Wstępnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie rozciągać w rękach. Ma być bardzo cienkie. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni termoobieg.
- Rozwałkowany płat ciasta obficie skropić roztopionym masłem. Nałożyć połowę jabłek w formie wałka wzdłuż krótszego boku i pomagając sobie obrusem zwijać nadzienie jabłkowe w rulon. Będąc przy końcu, posmarować ostatnią część ciasta masłem wzdłuż jednym ruchem pędzla. Zwinąć rulon do końca. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta.
- Rulon ostrożnie przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto z wierzchu posmarować masłem. Piec tylko 10 minut, by jabłka się nie rozgotowały. Upieczony strudel wyjąć z piekarnika i przestudzony oprószyć cukrem pudrem.
Strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem podawany z bitą śmietaną.
Strudel jabłkowy – dodatkowe informacje
Podawać z kleksem niesłodzonej bitej śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strudel francuski z jabłkami
Następny przepis: Stryki śląskie